Συνέντευξη με τον Αστέριο Τόκα για θέματα επικαιρότητας




Πως βλέπετε την πορεία προς το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας?

Κάθε τι καινούργιο που γεννιέται θέλει τον χρόνο του, επιμονή και υπομονή. Κάποιες φορές απαιτούνται συγκρούσεις και πάνω απ’ όλα στον τομέα της πολιτικής, σήμερα περισσότερο από ποτέ, απαιτούνται καθαρότητα λόγου και αλήθειες. Όλα αυτά συνθέτουν τον δρόμο προς την πορεία του 8ου Συνεδρίου.

Εγγύηση για τα παραπάνω, αποτελούν οι 800.000 μέλη που πήραν μέρος στην εκλογή προέδρου στις 29 Νοεμβρίου και ο εγγυητής για την πορεία σε αυτόν τον δρόμο είναι ο Αντώνης Σαμαράς.


Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης?

Η παράταξη προέρχεται από μια βαριά ήττα και η ήττα αυτή δεν είναι απρόσωπη. Έχει να κάνει με λάθος πολιτικές επιλογές και πρωτίστως με ενέργειες ανθρώπων, που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες αυτής της παράταξης.

Συνεπώς, η κάθαρση μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτή που αποτελεί την εγγύηση ενότητας. Εάν κάποιοι, επιμένουν σε προσωπικές στρατηγικές και μπαϊράκια, είναι ευθύνη της νέας ηγεσίας να τραβήξουν την παράταξη μπροστά, αν χρειαστεί και ακόμα χωρίς αυτούς τους κάποιους, αλλά με μια προϋπόθεση:

Κοιτώντας μόνο μπροστά, κάνοντας επιλογές καθαρών και έντιμων ανθρώπων, πέρα από παρέες και μικροσυμφέροντα, γιατί κατά την άποψη μου το μεγαλύτερο έργο που έχουν να επιτελέσουν σήμερα τα κόμματα, είναι η αποκατάσταση του κύρους της πολιτικής. Μόνον έτσι μπορούνε να γίνουν αποδεκτά προγράμματα και πολιτικές θέσεις, απαραίτητα για να φέρουν ξανά την ελπίδα και το χαμόγελο στον πολίτη αυτής της χώρας.



Προερχόμενος από την Ο.Ν.ΝΕ.Δ. , πως βλέπετε την εκλογική αναμέτρηση για ανάδειξη προέδρου Ο.Ν.ΝΕ.Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ στις 18 Απριλίου?

Έγινα μέλος στην Ο.Ν.ΝΕ.Δ. το 1982, σε ηλικία 16 ετών. Διετέλεσα στα όργανα της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο.

Είναι το πιο υγειές κομμάτι της παράταξης και το πιο ελπιδοφόρο.

Είναι η νεολαία μας, που όπως και τότε αποτελεί το κύτταρο για τα αυριανά στελέχη, τα οποία θα κληθούν να πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους μελλοντικά. Συνεπώς οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κομμάτι αυτό ως κόρη οφθαλμού.

Η πρωτόγνωρη διαδικασία εκλογής προέδρου Ο.Ν.ΝΕ.Δ. από την βάση, διασφαλίζει την ενότητα αυτού του κομματιού της παράταξης. Στην Ο.Ν.ΝΕ.Δ. δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπάρχουν ομάδες και ίντριγκες. Βεβαίως είναι θεμιτό να υπάρχουν προτάσεις και οράματα, από τον κάθε υποψήφιο, πάντα προσαρμοσμένες στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Πολλές από αυτές τις προτάσεις και τα οράματα, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν, δεξαμενή άντλησης ιδεών για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του Οννεδίτη και είμαι σίγουρος, ότι από τους τρεις ισάξιους υποψηφίους, θα εκλέξουν, τον καλύτερο πραγματικό Οννεδίτη.


NPIERIA