Η δίκη της πετούνιας

Δήμος …εναντίον δημοτών και δημοσιογράφων

Παραλειπόμενα της δίκης και δηλώσεις των «πρωταγωνιστών»

Αθώους έκρινε την Παρασκευή το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης τρεις εκδότες ημερησίων εφημερίδων της Πιερίας, έναν διευθυντή ημερήσιας εφημερίδας καθώς και το συμπολίτη μας, Ηλία Τσολακίδη, ύστερα από μηνύσεις που είχαν κατατεθεί εναντίον τους.

Συγκεκριμένα, μήνυση εναντίον του εκπροσώπου της εθελοντικής ομάδας δράσης, Ηλία Τσολακίδη, είχαν καταθέσει ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και οι αντιδήμαρχοι Ζήνων Σατραζέμης, Αθανάσιος Λιακόπουλος, Βικτωρία Παπατολίκα, Γιώργος Ίτσιος και Γ. Χατζηκώστας.

Επίσης, μήνυση εναντίον των εφημερίδων «Ημερήσια της Πιερίας», Γιάννη Χατζιωάννου, «Πιερικοί Αντίλαλοι», Ιωάννας Δερμίση και «Πολιτεία», Κώστα Παπακώστα, καθώς και του διευθυντή της εφημερίδας «Πολιτεία», Ευάγγελου Ζαμαντζά, και του Ηλία Τσολακίδη είχε καταθέσει ο αντιδήμαρχος Κατερίνης, Ζήνων Σατραζέμης.

Το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν οι μηνυτές, ο κ. Ηλίας Τσολακίδης προέβη σε εξύβριση εναντίον τους, όταν τον περασμένο Ιούλιο συνέταξε κείμενο και το απέστειλε στις εφημερίδες προς δημοσίευση. Επίσης, ο κ. Σατραζέμης απέδωσε ευθύνες και στις εφημερίδες που δημοσίευσαν το εν λόγω κείμενο αποδίδοντάς τους δόλο.

Το δικαστήριο όμως έκρινε ότι ο κ. Ηλίας Τσολακίδης δεν εξύβρισε το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του δήμου Κατερίνης αλλά προέβη σε αξιολογικές κρίσεις όχι σε σχέση προς τα πρόσωπά τους αλλά σε σχέση προς τους διοικητικούς ρόλους που έχει καθένας τους.

Μάλιστα, το Δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Τσολακίδης προέβη σε αξιολογικές κρίσεις για πράξεις που δεν ήταν ψευδείς αλλά αποτελούσαν αληθινά γεγονότα και που ως τέτοια αποδείχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία.

Επίσης, το δικαστήριο έκρινε αθώους τους εκδότες των τριών εφημερίδων καθώς και το διευθυντή της εφημερίδας «Πολιτεία», επειδή δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να δημοσιεύσουν αυτές τις αξιολογικές κρίσεις.

Η πρόταση του Εισαγγελέα ήταν η αθώωση των εφημερίδων και η ενοχή του κ. Τσολακίδη για απλή εξύβριση και όχι δια του τύπου.

Η υπόθεση

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Ηλίας Τσολακίδης απέστειλε τον περασμένο Ιούλιο δελτίο τύπου στις τοπικές εφημερίδες, σύμφωνα με το οποίο εκείνο το διάστημα ο δήμος Κατερίνης είχε φυτέψει πετούνιες μπροστά στο δικαστικό μέγαρο, καθώς και άλλα φυτά και δένδρα σε διάφορα σημεία της πόλης, που όμως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι πετούνιες είχαν μαραθεί δυο μέρες μετά τη φύτευσή.

Οι συντελεστές της δίκης

Στη δίκη που έγινε την Παρασκευή, δικηγόροι από την πλευρά του δημάρχου και των αντιδημάρχων ήταν ο κ. Μελετλίδης και από την πλευρά του κ. Ζ.Σατραζέμη ο κ. Ταβαντζής, ενώ δικηγόρος υπεράσπισης του κ. Τσολακίδη ήταν ο κ. Εμμανουήλ Παππάς.

Επίσης, μάρτυρες που υπερασπίστηκαν τις θέσεις του δημάρχου και των αντιδημάρχων ήταν ο γενικός γραμματέας του δήμου Κατερίνης Βαλάντης Θεοδώρου και ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρίας του δήμου Κατερίνης Μίλτιάδης Σπυριδόπουλος.

Μάρτυρες από την πλευρά των κατηγορουμένων ήταν η τ. αντιδήμαρχος κ. Άννα Αθανασάκη, ο τ. υφυπουργός δημόσιας τάξης Παντελής Τσερτικίδης και ο γραμματέας της ένωσης συντακτών επαρχιακού τύπου Γιώργος Κουκουλιάτας.

Παρόντες στη δίκη ως συμπαραστάτες των κατηγορουμένων ήταν ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας Γιάννης Μαλτζάρης, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Στ.Καστόρης, ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας Θεόδωρος Σιαμάγκας, η αρχαιολόγος Έφη Πουλάκη – Παντερμαλή, ο πολιτευτής Ηλίας Τσιτλακίδης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Θ.Παυλίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνης Αρης Κασιμίδης, Δίου κ.Ρέντζιος, ο ιστορικός Γ.Ράπτης, δημοσιογράφοι, συνάδελφοι από όλα τα μέσα ενημέρωσης της Πιερίας.

Στην κατάθεσή του ο δήμαρχος κ. Χιονίδης είπε ότι δεν επιθυμούσε τη δίωξη των δημοσιογράφων αλλά μόνο του κ. Τσολακίδη. Το ίδιο ανέφεραν και οι αντιδήμαρχοι Α. Λιακοπουλος, Γ. Ίτσιος και Γ. Χατζηκώστας και ο π.αντιδήμαρχος κ. Σπυριδόπουλος.

Ο δήμαρχος Κατερίνης ανέφερε επίσης ότι το κείμενο περιείχε ύβρεις προς το πρόσωπο του και προς τα πρόσωπα των αντιδημάρχων, υποστηρίζοντας ότι εθίγη η τιμή και η αξιοπρέπεια του.

Αντίθετα, ο αντιδήμαρχος κ. Σατραζέμης υποστήριξε ότι οι δημοσιογράφοι που καταχώρισαν την επιστολή του κ. Τσολακίδη, το έπραξαν με δόλο και ως επέκταση πρέπει να θεωρηθούν «συμμέτοχοι» στη διάπραξη του αδικήματος.

Και οι αντιδήμαρχοι, πλην του κ. Χατζηκώστα, υποστήριξαν ότι το κείμενο αυτό ήταν υβριστικό. Ο κ. Χατζηκώστας μόνο χαρακτήρισε το κείμενο αυτό πολύ αυστηρό.

Οι κατηγορούμενοι

Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι εκδότες και δημοσιογράφοι στις απολογίες τους ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι δυνατόν να λογοκρίνουν ένα κείμενο όπως αυτό που τους έστειλε ο κ. Τσολακίδης, το οποίο μάλιστα, όπως ανέφεραν, δεν εμπεριείχε ύβρεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά χαρακτήριζε πράξεις και παραλείψεις της δημοτικής αρχής.

Ο κ. Χατζηιωάννου

Συγκεκριμένα, ο εκδότης της «Ημερήσιας» κ. Γιάννης Χατζηιωάννου, κατέθεσε και την αίσθηση που υπάρχει από αυτή την υπόθεση, ότι δηλαδή τα μέσα ενημέρωσης τελούν «υπό διωγμό» και τόνισε ότι στο πνεύμα της διοίκησης του δήμου με αυτές τις μηνήσεις είναι η χειραγώγησή τους.

Ο εκδότης της εφημερίδας «Πολιτεία» Κώστας Παπακώστας, δήλωσε ότι πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης του τοπικού τύπου και τόνισε η εφημερίδα του θα συνεχίσει να ασκεί κριτική προς πάσα κατεύθυνση.

Επίσης, ο διευθυντής της εφημερίδας «Πολιτεία», Βαγγέλης Ζαμαντζάς, ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση η όποια παρέμβασή του για τη μη δημοσίευση του εν λόγω κειμένου θα ήταν λογοκρισία και σ’αυτή τη λογική δεν μπορεί να μιλάει κανένας δημοσιογράφος για «ελευθεροτυπία».

Η εκδότρια της εφημερίδας «Πιερικοί Αντίλαλοι», Ιωάννα Δερμίση, είπε ότι το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρονταν σε κριτική χειρισμών, ενώ μίλησε και για το πάθος που έχει ο κ. Τσολακίδης για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης με τη συνεχή αρθογραφία του.

Στην απολογία του ο κ. Τσολακίδης, αφού αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε η εθελοντική ομάδα με το δήμο Κατερίνης, υποστήριξε ότι η κριτική αφορούσε το θεσμό και όχι τα πρόσωπα.

Ακόμη, ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα προσωπικών διαφορών με τον κ. Χιονίδη και με τους αντιδημάρχους του δήμου, τίθεται όμως ζήτημα με χειρισμούς που έχουν γίνει, για τους οποίους ασκήθηκε κριτική.

Παραλειπόμενα

*Λάβρος εναντίον των δημοσιογράφων εμφανίστηκε ο αν.δημάρχου Ζ. Σατραζέμης στην κατάθεσή του.

Υποστήριξε ότι είχαν δόλο δημοσιεύοντας την εν λόγω επιστολή, αφού δεν δέχθηκαν κείμενο αποκατάστασης που ο ίδιος τους έδωσε. Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι αυτή η πρόταση «συμβιβασμού» έγιναν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης.

*Αίσθηση έκανε η κατάθεση της πρώην αντιδημάρχου Άννας Αθανασάκη, που υποστήριξε με σθένος πως τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να ακούν την κριτική και κυρίως να την αντέχουν. Είπε πως η ίδια ουδέποτε μπήκε στη διαδικασία να σκεφθεί την υποβολή μηνύσεων, ακόμη κι όταν η κριτική στο πρόσωπό της ήταν σκληρή.

*Η μεταφύτευση της πετούνιας γίνεται και σε περίοδο καύσωνα υποστήριξε ο μάρτυρας κατηγορίας Β.Θεοδώρου, ΓΓ του δήμου Κατερίνης, γεωπόνος, αν τηρηθούν οι κανόνες άρδευσης.

*Δεν μπορεί να εκτελεί χρέη εισαγγελέως ο κ. Τσολακίδης, υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Μίλτος Σπυριδόπουλος.

*Υπέρ των δημοσιογράφων και της ελεύθερης έκφρασης τάχθηκε ο πρ. υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και βουλευτής Πιερίας Παντελής Τσερτικίδης, που ο ίδιος υποστήριξε πως οι δημόσιοι άνδρες οφείλουν να ακούν την κριτική.

*Σήμερα δεν δικάζεται το δικαίωμα του δημοσιογράφου να γράφει αλλά το δικαίωμά του να δημοσιεύει είπε στην κατάθεσή του ο δημοσιογράφος, ΓΓ της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου κ. Γιώργος Κουκουλιάτας.

*Θα μπορούσαν να μη το δημοσιεύσουν είπε στην αγόρευσή του ο κ. Ταβαντζής, δικηγόρος του Ζ. Σατραζέμη.

*Ενημερωμένος, οργανωμένος, άψογος και εύστοχος σε όλη την ακροαματική διαδικασία ο συνήγορος υπεράσπισης του Η.Τσολακίδη, Μανώλης Παππάς. Κατέθεσε έγγραφα, νομολογίες και δηλώσεις συμπαράστασης στο δικαστήριο.

http://www.imerisiatispierias.gr/go.asp?do=news&id=10194