Διαμαρτυρίες αγροτών της Πιερίας




Στο γραφείο του Διευθυντή τοπικής αυτοδιοίκησης και διοίκησης Πιερίας βρέθηκαν αρκετοί από τους αγρότες των οποίων εκκρεμούν υποθέσεις εγγυητικών που είχαν καταβάλλει για αλλοδαπούς εργάτες και δεν τους επιστρέφονται, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι εν λόγω εργάτες επέστρεψαν στη χώρα καταγωγής τους. Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν στον διευθυντή Τάσο Νεντούδη, ζητώντας λύση στο πρόβλημά τους και επιστροφή των δεσμευμένων χρημάτων τους.

Οι περιπτώσεις των αλλοδαπών εργατών που δεν πηγαίνουν τελικά στον αγρότη που τους δήλωσε και πλήρωσε την εγγυητική δεν είναι νέο φαινόμενο και είχαν αντιμετωπιστεί και προ δυο ετών με πολιτική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Εκεί βρίσκεται και τώρα η λύση, όπως υποστήριξε ο κ. Νεντούδης και για αυτό το λόγο ενημέρωσε τους βουλευτές του νομού, ζητώντας τους να κάνουν προσπάθειες υπέρ της δικαίωσης των 120 αγροτών της Πιερίας.

Όπως τόνισε, οι μέχρι τώρα επαφές τους με υπηρεσιακούς παράγοντες δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα καθώς αυτοί δεν είναι σε θέση να πράξουν κάτι πέραν της εφαρμογής των νόμων. Κατά τη συζήτηση που είχαν οι αγρότες με τον διευθυντή, κάποιοι από αυτούς παραδέχτηκαν ότι «έχουμε και κάποια λαμόγια», που φέρνουν αλλοδαπούς με τη συμφωνία να τους αφήσουν να φύγουν και να παραμείνουν στην Ελλάδα. Ο κ. Νεντούδης ανέφερε ότι όλα αυτά είναι γνωστά στο υπουργείο και πρέπει να αποδειχθεί ότι οι περιπτώσεις αφορούν έντιμους αγρότες, γεγονός για το οποίο διαβεβαίωσε όσους συνδιαλέχθηκε αυτές τις μέρες, ύστερα από την προσωπική επαφή που είχε μαζί τους. Επιπλέον, συμφώνησε με τους αγρότες, ότι «δεν γίνεται να δεσμεύεις δυο ή τρεις χιλιάδες ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα, που χρειάζονται και σε άλλες υποχρεώσεις».

Ο Τ. ΝΕΝΤΟΥΔΗΣ

Ο Διευθυντής της Περιφέρειας κ. Νεντούδης μιλώντας στο «Ολύμπιο Βήμα», έπειτα από τις επαφές του με παράγοντες του υπουργείου και τους βουλευτές του νομού είπε:

«Το θέμα πρέπει να λυθεί με μια πολιτική ανάληψη ευθύνης, μια πολιτική απόφαση. Για τα υπόλοιπα ισχύει ότι ορίζει ο νόμος και οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι. Αλλά ανέλαβαν την ευθύνη, επειδή εκκρεμούν πολλά, και πριν δυο χρόνια υπέγραψε ο Πάτροκλος Γεωργιάδης που βρισκόταν στη θέση του Γενικού Διευθυντή στου Υπουργείο Εσωτερικών, με υπεύθυνη δήλωση να δίνεται επιστροφή της εγγυητικής επιστολής.

Μετά από την διαμαρτυρία των αγροτών, μίλησα με όλους τους βουλευτές του νομού μας ώστε να πιέσουν, να συνεργαστούν και με βουλευτές άλλων αγροτικών νομών, ώστε να κάνουν παρεμβάσεις, μια παράσταση για να λυθεί προσωρινά το θέμα και να δοθεί κάποια βαρύτητα στον έλεγχο των εισερχομένων ή των εγκρίσεων που δίνονται. Ίσως να μπαίνει κάποιος όρος, να φοβηθούν οι άνθρωποι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και να μπαίνουν και να βγαίνουν, επειδή εγώ ή εσύ κάναμε μια αίτηση με στοιχεία που μας έδωσαν, χωρίς να ξέρουμε το ποιόν τους.

Εγώ αν με καλέσουν θα πω και τι έγινε πριν από δυο χρόνια, αλλά είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Να πάρει την ευθύνη το αρμόδιο υπουργείο. Τώρα αναφερόμαστε στις παλιές εγγυητικές και εφόσον κλείσει ο χρόνος χωρίς να έχουν επιστρέψει στην χώρα καταγωγής οι εργάτες, οι εγγυητικές δεν επιστρέφονται. Σύμφωνα με το νόμο πρέπει να υπάρχει εγγύηση από την αρμόδια αρχή ότι έφυγε ο εργάτης. Εκκρεμούν 120 υποθέσεις στο νομό μας, και αν έχει πάρει ένας εργάτης την βεβαίωση ότι είναι εποχικός, δεν μπορεί να τον εντοπίσουν οι αρχές, έχουν χαλαρώσει οι έρευνες».

http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Branch=N_N0000000001_N0000000005_N0000000011_S0000008084&Site=8084