Στόχος η διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις



Συζητήθηκε και η ένταξη του Εμπορευματικού Κέντρου σε καθεστώς χρηματοδότησης

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Επιμελητηρίου Πιερίας για τις επιπτώσεις από το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών στις επιχειρήσεις μέλη του και τις περαιτέρω ενέργειες για διεκδίκηση των αποζημιώσεων παρουσίασε στην τοπική ηγεσία ο Πρόεδρος Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, σε ειδική σύσκεψη χθες το πρωί.

Στη σύσκεψη, επίσης, συζητήθηκε το θέμα του Εμπορευματικού Κέντρου Βόρειας Πιερίας και των τρόπων προώθησής του για ένταξη σε καθεστώς χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου, ο Αντινομάρχης Νίκος Μπουρονίκος, ο Α' Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μόσχος Γιαλένιος, η Β' Αντιπρόεδρος Ματούλα Βελώνη, ο Γ.Γ. Νίκος Ασαρίδης, η Διευθύντρια της Πιερικής Αναπτυξιακής Μπέτυ Παρτσαλίδου, και ο Ειδικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Νίκος Χουσουρίδης.

Πριν την έναρξη της σύσκεψης, τον Πρόεδρο επισκέφθηκε ο Βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκουδήμος ο οποίος όμως δεν συμμετείχε στη σύσκεψη λόγω επείγουσας αναχώρησής του. Επίσης, ο Βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης ενημέρωσε ότι ήταν εκτός νομού και γι' αυτό δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί στη σύσκεψη.

Επιπτώσεις από το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών

Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας κ. Χατζηχριστοδούλου παρουσίασε τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας τα οποία καταδεικνύουν το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων στην τοπική επιχειρηματικότητα από το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες για διεκδίκηση αποζημιώσεων σημειώνοντας ότι "καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί φυσικά να αποζημιώσει τους επιχειρηματίες στο 100%. Δεν διεκδικούμε χρήματα που δεν μας αναλογούν.

Το δίκαιο όμως είναι να δοθεί χρηματική αποζημίωση αλλά και να υπάρξουν επιπρόσθετες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Στα μέσα της εβδομάδας θα καθίσουμε στο τραπέζι μαζί με τους συλλόγους οικονομολόγων και φοροτεχνικών του νομού για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένο πλαίσιο οικονομικής διεκδίκησης. Βέβαια οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αποδείξουν ότι έχουν υποστεί οικονομική ζημιά μέσα από τη σύγκριση των περιοδικών τους δηλώσεων".

Εμπορευματικό Κέντρο Βόρειας Πιερίας

Η προοπτική υλοποίησης του Εμπορευματικού Κέντρου στη Βόρεια Πιερία, μέσα από την ένταξή του στον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα ψηφιστεί τον Μάιο ή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) "Προσπελασιμότητα", ήταν το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη των φορέων.

Η κ. Παρτσαλίδου αναφέρθηκε στις μελέτες και συνέστησε την επικαιροποίηση των μελετών αυτών με την ταυτόχρονη παράθεση διαφορετικών σεναρίων υλοποίησης. Επίσης, διευκρίνισε ότι πλέον μιλούμε ρεαλιστικά για επιχειρηματικά πάρκα.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι "μέσα από τον νέο αναπτυξιακό ή το Ε.Π. διαφαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου. Ζητάμε την αρωγή όλων, κυρίως των βουλευτών, για την προώθηση της πρότασής μας".

Ο κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στην εισήγηση - παρουσίαση της έρευνας από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, για τις επιπτώσεις στην τοπική επιχειρηματικότητα από το κλείσιμο των Τεμπών και την διεκδίκηση αποζημιώσεων αλλά και μέτρων ανακούφισης των επαγγελματιών που έχουν πληγεί, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου τόνισε:

"Όλοι αναγνωρίζουμε πως υπάρχει πρόβλημα ιδιαίτερα στην νότια Πιερία σε όλους τους επαγγελματίες. Ήδη κι εγώ και οι άλλοι βουλευτές του Νομού έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών τα οποία μπορεί να είναι:

1. Το πάγωμα και η ευνοϊκή ρύθμιση για την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών προς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, τα αλλά ασφαλιστικά ταμεία και του ΦΠΑ.

2. Η εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού όλων των κατηγοριών, από φέτος και για την επόμενη διετία, με προορισμό την Πιερία για την αναθέρμανση της τουριστικής κίνησης.

3. Η εφαρμογή έκτακτων προγραμμάτων επιδότησης απασχόλησης ανέργων για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της αλματώδους αύξησης της ανεργίας στο Νομό

4. Η επίσπευση της διαδικασίας ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων με βάση τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση".

Σε ότι αφορά την επισήμανση του προέδρου του Επιμελητηρίου πως σε συνάντησή του με τον Υφυπουργό κ. Ι. Μαγκριώτη διέκρινε μια δυσχέρεια στην κατανόηση του προβλήματος και την διάθεση για λύση ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την παραχωρησιούχο εταιρία και για λόγους διαπραγματευτικής πολιτικής δεν μπορεί -όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις- να αποδεχτεί βάρη από το κλείσιμο των Τεμπών αφού κατά το Υπουργείο η ευθύνη ανήκει στην εταιρία.

Σε κάθε περίπτωση όμως η διεκδίκηση κάθε μέτρου που θα διευκολύνει και θα στηρίξει τους επαγγελματίες και την τοπική επιχειρηματικότητα είναι σε προτεραιότητα και προωθείται προς τα αρμόδια Υπουργεία από τους Βουλευτές του Νομού.

Ο Εμπορευματικός Σταθμός Μακρυγιάλου

Για το αίτημα προώθησης και ένταξης του Εμπορευματικού Σταθμού Μακρυγιάλου στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο ο κ. Παπαγεωργίου που από τις 26 Φεβρουαρίου 2010, είχε στείλει σχετική επιστολή στην Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ζητώντας ακριβώς την ένταξη του έργου στον νέο αναπτυξιακό νόμο, επεσήμανε:

"Η πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου εφόσον έχει την απαραίτητη ετοιμότητα μελετών και μπορεί να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το νέο αναπτυξιακό νόμο θεωρώ πως μπορεί να αποτελέσει μια αξιόλογη επενδυτική πρόταση για την Πιερία. Πιστεύω -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε για τον νέο αναπτυξιακό νόμο- πως υπάρχει η πρόθεση να είναι επιλέξιμες και χρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα αναπτύσσονται κατά μήκος των εθνικών οδών, όπως αυτές των εμπορευματικών σταθμών.

Η περιοχή του Μακρυγιάλλου, όπου προβλέπεται να εγκατασταθεί το Εμπορευματικό Κέντρο, έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα αφού βρίσκεται δίπλα στην ΠΑΘΕ, κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αιγινίου, το προτεινόμενο Πρότυπο Βιομηχανικό Πάρκο Πράσινης Επιχειρηματικότητας και την Εγνατία οδό, καθώς και σε μικρή απόσταση (κάτω των 50 χλμ.) από την Βιομηχανική Ζώνη της Σίνδου. Επιπλέον ως γνωστόν ο Νομός Πιερίας είναι πρώτος στο στόλο οχημάτων διεθνών μεταφορών.

Έτσι πρώτο μέλημα μας είναι να προετοιμάσουμε πλήρη φάκελο με επικαιροποιημένες τις μελέτες διαμορφώνοντας ελκυστική επιχειρηματική πρόταση η οποία με την ένταξή της στον αναπτυξιακό νόμο θα μπορέσει να υλοποιηθεί προς όφελος όχι μόνο της Πιερίας αλλά και ευρύτερα ολόκληρης της Περιφέρειας.

Η κα ΜΙΧΟΥ

"Είναι ένα θέμα το οποίο μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό, και είναι μια πραγματικότητα. Έχουμε τρία δεδομένα. Τα κλείσιμο των Τεμπών που είναι αδιαμφισβήτητο και τις οικονομικές του επιπτώσεις, έχουμε την οικονομική κρίση στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα, και έχουμε και την ρευστότητα την οποία αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή έντονα οι επιχειρηματίες. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την έρευνα και να ποσοτικοποιήσουμε τα δυσμενή αποτελέσματα, ώστε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τις πιερικές επιχειρήσεις.

Το Υπουργείο σε μια τέτοια εποχή που βιώνουμε οικονομικής κρίσης, δύσκολα θα αποζημιώσει τις επιχειρήσεις που είναι το κυρίαρχο ζήτημα που βάζουν οι επιχειρηματίες και που τίθεται και από το Επιμελητήριο, πόσο μάλλον αν τα δεδομένα είναι γενικά. Θεωρώ ότι η έρευνα δίνει μια γενική κατεύθυνση με ένα ποσοστό 70,1% λαμβάνοντας υπόψη βέβαια ότι στην Πιερία λόγω της οικονομικής κρίσης έχουμε έτσι και αλλιώς μια μείωση του κύκλου εργασιών από το 2008 στο 2009 της τάξης του 27,1%.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι αντίστοιχες περιοδικές δηλώσεις των τριμήνων σύγκρισης 2009 - 2010 για να μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι μιλούμε για πραγματική ζημιά.

Είναι σημαντικό να αλλάξουμε τη σειρά των διεκδικήσεων με προτεραιότητα την άμεση αποζημίωση, τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών, και τη ρύθμιση για παράταση υποβολής του ΦΠΑ.

Εμείς σαφώς και θα το υποστηρίξουμε γιατί αναγνωρίζουμε πλήρως τις οικονομικές επιπτώσεις που προήλθαν από το κλείσιμο των Τεμπών".

Για τον Εμπορευματικό Σταθμό

Θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι μελέτες και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Πέρα από το επιθυμητό θα πρέπει να δούμε και το εφικτό. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνει η μελέτη σκοπιμότητας, να βγει η σχέση κόστους - οφέλους για να είμαστε πειστικοί. Αν δεν υπάρχει το οικονομικό αποτέλεσμα, κανένας επενδυτής δεν θα έρθει να επενδύσει.

Ο κ. Μπουρονίκος

Ο Αντινομάρχης Νίκος Μπουρονίκος συμφώνησε για την ανάγκη επικαιροποίησης των μελετών για το εμπορευματικό κέντρο Βόρειας Πιερίας, τις οποίες είχε αναλάβει η Νομαρχία. Πρότεινε, δε, τα βασικά σημεία που προέκυψαν από τη συνάντηση να συζητηθούν άμεσα σε μια δεύτερη σύσκεψη.


http://www.pierikoiantilaloi.gr/news/detail.php?ID=12871