Ημερίδα στο Δήμο Πύδνας για την εκτροφή σαλιγκαριών - Μια εναλλακτική αγροτική δραστηριότητα



Μια νέα εναλλακτική βιολογική αγροτική δραστηριότητα παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στον Δήμο Πύδνας και συγκεκριμένα στο Κίτρος.

Η ημερίδα αφορούσε στα ανοιχτά εκτροφεία σαλιγκαριών, ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου, και έγινε με την συνεργασία του Δήμου Πύδνας και της εταιρίας FEREIKOS-HELIX που είναι αντιπρόσωπος του διεθνούς ινστιτούτου σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα.

Η ΗΜΕΡΙΔΑ

Το ενδιαφέρον των κατοίκων του δήμου Πύδνας και της ευρύτερης περιοχής ήταν έντονο για την ημερίδα που διοργανώθηκε, με ομιλήτρια την εκπρόσωπο της εταιρίας κ. Βλάχου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε αναφορά στα Ανοιχτά εκτροφεία σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου και απευθυνόταν στους αγρότες οι οποίοι ανησυχούν για την κατάσταση του αγροτικού εισοδήματος τους. Στην Ελλάδα, έως και πριν μερικά χρόνια, το διατροφικό σαλιγκάρι προερχόταν εξ ολοκλήρου από την συλλογή στη φύση και ήταν ένα εποχιακό προϊόν με καταναλωτές που συνδέονταν με τοπικές παραδόσεις.

Η ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ

Τώρα, η εκτροφή σε ανοιχτό βιολογικό κύκλο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και μετά από πολλά χρόνια μελετών και πειραμάτων, έχει πλέον φτάσει στο σημείο να είναι μια ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα, που διαδίδεται συνεχώς και εξασφαλίζει την συνεχή διάθεση των σαλιγκαριών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να περιορίζεται στα σαλιγκάρια που βγαίνουν μετά τη βροχή.

Στην Ελλάδα, μία χώρα που διαθέτει άριστες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες για την εκτροφή των σαλιγκαριών, ξεκίνησαν ήδη και αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς σαλιγκαροτροφεία ανοιχτού βιολογικού κύκλου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Ινστιτούτου και με την καθοδήγηση του αποκλειστικού αντιπροσώπου της, της εταιρείας Fereikos - Helix που εδρεύει στην Κόρινθο.

Η συγκεκριμένη εταιρία προτείνει τη δημιουργία ανοιχτού σαλιγκαροτροφείου ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου, σύμφωνα με το πρότυπο του Διεθνούς Ιταλικού Ινστιτούτου, σε ελεύθερη γη, χωρίς σκεπάσματα. Εκτός του ότι το σαλιγκάρι αναπτύσσεται στο φυσικό του περιβάλλον, το μοντέλο αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως λιγότερα κόστη και λιγότερες εργατοώρες.

Κάποιες από τις χώρες που έχουν υιοθετήσει ήδη το ιταλικό σύστημα είναι οι παρακάτω: Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Ελβετία, Φινλανδία, Περού, Σερβία.

Το Helix - Aspersa είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη σαλιγκαριού που συναντώνται στη Μεσογειακή λεκάνη και είναι ένα είδος για αγροτική ή βιομηχανική εκμετάλλευση το οποίο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη και ακριβότερη ζήτηση παγκοσμίως. Το Helix - Aspersa εκτός του ότι είναι το ακριβότερο, επιλέχθηκε διότι σε σύγκριση με άλλα είδη έρχεται πρώιμα σε πλήρη ανάπτυξη (εντός 12 μηνών) και προσαρμόζεται εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι η υψηλή αναπαραγωγική του ικανότητα και η ανθεκτικότητά του στις καιρικές συνθήκες.

Τα σαλιγκάρια έχουν και πλούσια διατροφική αξία. Συγκεκριμένα, αποτελεί διαιτητική και νηστίσημη λιχουδιά, εύκολου και γρήγορου μαγειρέματος με γεύση ντελικάτη, έχει Λίγες θερμίδες και ελάχιστα λίπη. Διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα.

http://www.pierikoiantilaloi.gr/news/detail.php?ID=12588