Επίσχεση εργασίας από τους Ειδικούς Γιατρούς



Τον χορό των κινητοποιήσεων, που άνοιξαν οι ειδικευόμενοι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, θα συνεχίσουν και οι ειδικοί γιατροί από τις 4 Απριλίου.
Η επίσχεση εργασίας, λοιπόν από το σύνολο των γιατρών, θα θέσει πολλά εμπόδια στη λειτουργία του νοσοκομείου και την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Οι ειδικοί γιατροί αποφάσισαν ακόμα να βγάλουν πρόγραμμα με τέσσερις εφημερίες για τον καθένα, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, για τον Απρίλιο, αναμένοντας εισαγγελική εντολή για να καλύψουν τα κενά του προγράμματος με επιπλέον εφημερίες.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Κατερίνης, Μαρία Μαλιάρα, βλέπει τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού ως μόνη λύση στα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. Λύση η οποία παραμένει όμως υπόσχεση εδώ και πολλά χρόνια.

Τι αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση που είχατε το πρωί της Παρασκευής κ. Μαλιάρα;

Έγινε συνέλευση όλων των ειδικών γιατρών του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Αιγινίου και του Λιτοχώρου. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε προγράμματα εφημεριών για το μήνα Απρίλιο, με τέσσερις το πολύ εφημερίες ανά ειδικό γιατρό, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία που έπρεπε να ισχύσει από πέρυσι όταν υπογράφηκε η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ γιατρών και υπουργού Υγείας.
Αυτό είναι ανέφικτο να γίνει, οπότε περιμένουμε με εισαγγελική εντολή να μας υποχρεώσουν να κάνουμε τις παραπάνω εφημερίες. Κατά δεύτερον, αποφασίσαμε επίσης να συνταχθούμε με τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι προχωρούν σε επισχέσεις εργασιών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνονται τα τακτικά χειρουργεία και τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αλλά θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Αυτό θα γίνει μετά το Πάσχα, από τις 4 Απριλίου και έπειτα. Προς το παρόν δεν μπορούν να ενημερωθούν οι ασθενείς που έκλεισαν ήδη ραντεβού. Πρέπει να ενημερωθούν όλοι για να μην έρχονται και ταλαιπωρούνται. Θα γίνονται μόνο τα έκτακτα. Δεν μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και το έκτακτο περιστατικό να μην εξυπηρετείται.



Ποιά είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο από την Τετάρτη που ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι γιατροί;

Είναι προβληματική, γιατί οι ειδικευόμενοι εξυπηρετούσαν μεγάλο όγκο περιστατικών. Η παθολογική κλινική για παράδειγμα δεν μπορεί να μην έχει ειδικευόμενους γιατρούς, που να αναλαμβάνουν ασθενείς ανά θάλαμο. Βρίσκεται ο ειδικευόμενος στα επείγοντα, στα εξωτερικά, βρίσκονταν οι ειδικευόμενοι ανά θάλαμο και ο καθένας είχε τη δουλειά του και ήταν μαζί με τον ειδικό και στα τακτικά ιατρεία.
Τώρα που κάνουν επίσχεση οι ειδικευόμενοι, καταλαβαίνετε ότι δουλεύουμε με λιγότερο προσωπικό. Οπότε επιβαρύνεται με παραπάνω δουλειά και ο ειδικός γιατρός. Υπάρχει πρόβλημα. Και θα υπάρχει πάντα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Έπρεπε να δουλεύουμε με το τριπλάσιο προσωπικό. Δεν αρκεί αυτή τη στιγμή το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Κατερίνης. Εμείς οι νεφρολόγοι είμαστε δυο, ενώ έπρεπε να ήμαστε τουλάχιστον τέσσερις.

Υπάρχει χρονικός ορίζοντας για τη λύση αυτών των προβλημάτων;

Κανένας χρονικός ορίζοντας. Μια ζωή ακούμε για χρονικούς ορίζοντες, ότι θα προσληφθούν γιατροί και θα γίνουν χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων και έχει δοθεί εντολή, από τότε που άλλαξε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει κανένας διορισμός. Και ο ορίζοντας που υπήρχε έπαψε να διαφαίνεται, όλα είναι υποσχέσεις. Από τη μια παράταξη στην άλλη παράταξη. Από τον κάθε κυβερνώντα. Δεν είδαμε ποτέ αύξηση του δυναμικού, εδώ μιλάμε για μείωση. Είναι αδύνατον να δουλέψουμε έτσι.

Είχε ειπωθεί ότι οι τομείς Παιδείας και Υγείας θα εξαιρεθούν από τα πάγωμα των προσλήψεων.

Άλλο τι ειπώθηκε και άλλο τι γίνεται στην ουσία. Έχουν παγώσει όλες οι θέσεις που ήταν σε προκήρυξη με εντολή υπουργού. Ενώ για την Κατερίνη, γνωρίζω πολύ καλά, είχαν προκηρυχτεί δέκα θέσεις προτού μετακινηθούμε στο νέο νοσοκομείο, δεν προχωρούν οι εισηγήσεις και οι διορισμοί. Δεν μιλάμε για τις 2000 θέσεις γιατρών που μας έταξαν, λέμε για αυτές που είχαν ήδη προκηρυχτεί. Γιατί πάγωσαν, γιατί δεν συνεχίζεται η διαδικασία προσλήψεων;

Γνωρίζεται αν θα επιδιωχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο μια εκ νέου συνάντηση με την υπουργό υγείας;

Σε πανελλαδικό επίπεδο γίνονται οι κινητοποιήσεις και είμαστε οι τελευταίοι που τις ξεκινάμε. Συνάντηση είχε γίνει και φως δεν είδαμε. Είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου ότι θα πληρωθούν οι εφημερίες του Δεκεμβρίου, που μας χρωστάνε από πέρυσι. Μας στέλνουν εντολές ότι τα κονδύλια είναι μειωμένα και πρέπει να προσαρμόσουμε τις εφημερίες, όμως δεν μπορούμε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Να προσαρμοστούμε με λιγότερα λεφτά, σημαίνει να εφημερεύσουμε λιγότερες μέρες. Πως θα γίνει αυτό; Βάλτε μας να κάνουμε τέσσερις εφημερίες το μήνα, όπως λέει η ευρωπαϊκή οδηγία, να ξέρουμε ότι θα τα πληρωθούμε. Ούτε μπορούμε να λέμε εμείς τον συνάδελφο «εσένα δεν σε χρειάζονται και τόσο, κάνε λιγότερες εφημερίες, εγώ είμαι, ας πούμε γυναικολόγος, με έχουν ανάγκη. Εσύ που είσαι δερματολόγος, κόψε εφημερίες». Δεν μπορεί να μας βάζει να μαλώνουμε μεταξύ μας οι γιατροί. Να λύσει το θέμα η πολιτεία.

Μόνη μόνιμη λύση είναι οι προσλήψεις;

Στα 22 χρόνια που είμαι γιατρός, δεν υπήρξε λύση και κανένα φως στον ορίζοντα. Θέλει αναδιάρθρωση του Ε.Σ.Υ. και των ιδιωτών γιατρών και στα πάντα. Να γίνει συζήτηση εκ βάθρων για να μπει τάξη στην υγεία. Δεν γίνεται έτσι. Και οι ιδιώτες έχουν άλλα παράπονα. Έχουν να πληρωθούν από το δημόσιο από πέρυσι. Αυτοί που κόβουν τα χαρτάκια του δημοσίου. Βεβαίως, παραπονούνται και αυτοί.
Το θέμα δεν είναι μόνο των νοσοκομειακών γιατρών, είναι και των ιδιωτών γιατρών που δεν αμείβονται, είναι των γιατρών του Ι.Κ.Α. που τους είπαν ότι θα είναι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και δεν προχώρησε ούτε αυτό. Τα θέματα είναι πολλά και παντού.

http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Branch=N_N0000000001_N0000000005_N0000000011_S0000007572&Site=7572