Τριήμερη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους






Η τριήμερη αποχή είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων για τους δικηγορικούς συλλόγους ανά τη χώρα, στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει για να μην ισχύσει η επιβολή του Φ.Π.Α. στις νομικές υπηρεσίες, κάτι που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται σήμερα στη βουλή.
Πρόκειται για φόρο που θα επιβαρύνει τους πολίτες που θα κάνουν χρήση των νομικών υπηρεσιών, ενώ πέραν αυτού θα προκύψουν και τεχνικές δυσκολίες στην επιβολή και την είσπραξή του, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης Χάρης Τζαμακλής σε δηλώσεις που παραχώρησε στο Ολύμπιο Βήμα.

Τι σημαίνει κ. Τζαμακλή η επιβολή Φ.Π.Α στις νομικές υπηρεσίες;

Οι νομικές υπηρεσίες των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των υποθηκοφυλάκων και των δικαστικών επιμελητών μέχρι και το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο εξαιρούνταν από την επιβολή Φ.Π.Α. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται το πρωί της Τρίτης, καταργείται αυτή η εξαίρεση. Αυτό ξέρουμε μόνο. Που σημαίνει ότι θα επιβάλλεται Φ.Π.Α. στις εργασίες που παρέχουν οι παραπάνω αναφερόμενοι ασκούντες νομικά επαγγέλματα. Το ποσοστό αυτό πιθανότατα θα είναι 21%, όσο και στα λοιπά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο φόρος αυτός δεν επιβάλλεται εις βάρος του δικηγόρου. Είναι εις βάρος του πολίτη που προσφεύγει σε έναν από τους παραπάνω για να του παρέχουν κάποια υπηρεσία. Απλό παράδειγμα, όταν κάποιος έρθει σε μένα για μια υπηρεσία που κοστίζει 100 ευρώ, πλέον με την επιβολή του Φ.Π.Α., θα πληρώνει 121 ευρώ. Τα επιπλέον 21 ευρώ δεν θα τα πάρει ο δικηγόρος, απλώς θα τα εισπράξει και θα τα αποδώσει στο δημόσιο, όπως γίνεται στα τρόφιμα και στα καύσιμα.

Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος της κινητοποίησής σας;

Ο λόγος είναι ότι αυτομάτως αυξάνεται το κόστος της προσφυγής στις παραπάνω ομάδες επαγγελματιών, όπως η αύξηση της βενζίνης από 1 ευρώ σε 1,40 πλήττει τον πρατηριούχο γιατί μειώνεται η ζήτηση, το ίδιο θα συμβεί και σε εμάς. Δηλαδή πλέον ο πολίτης θα έχει αυξημένο κόστος για να κάνει μια αγωγή, ένα συμβόλαιο, ένα δικαστήριο όταν θα έχει ανάγκη. Άρα, θα έχουμε μείωση της δουλειάς μας.

Από την άλλη αυτό θα σημάνει περαιτέρω υποβάθμιση της δικαιοσύνης. Να το πούμε πιο απλά, πλέον η προσφυγή στα δικαστήρια, αν ισχύσει τελικά ο Φ.Π.Α. δεν θα είναι για τον φτωχό κόσμο. Δηλαδή θα είναι πρώτα εις βάρος του πολίτη και μετά εις βάρος των δικηγόρων και σε τελική ανάλυση εις βάρος του κράτους γιατί θα έχει μειωμένα έσοδα.

Ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της δικαιοσύνης, εδώ έχουμε υποβάθμιση. Περνάει προς τα έξω ότι ο φόρος επιβάλλεται στους δικηγόρους. Αυτό δεν είναι αλήθεια είναι ένα τρικ. Για να χρυσώσουν το χάπι στο συνταξιούχο και το μισθωτό, ότι «δεν φορολογούμε μόνο εσάς, αλλά και τους δικηγόρους», λένε αυτό το ψέμα. Ο φόρος είναι στις νομικές υπηρεσίες και θα επιβαρύνει τον πολίτη.

Ως προς την κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων του κράτους, τι αντιπροτείνουν οι δικηγόροι, εφόσον ο Φ.Π.Α. σας βρίσκει αντίθετους;

Εμείς κάναμε αντιπρόταση, όπου παραδεχόμαστε ότι όντως υπάρχει φοροδιαφυγή και στον κλάδο μας, όπως και σε όλα τα επαγγέλματα. Ο δικηγόρος πληρώνεται για τις παραστάσεις στα δικαστήρια, βάσει υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται ανά διετία και ορίζουν κατώτερες αμοιβές. Για παράδειγμα για υπόθεση μονομελούς πρωτοδικείου θα πληρώσεις 200 ευρώ. Σε αυτά τα 200 ευρώ που εισπράττει ο δικηγόρος μέσω του συλλόγου του, παρακρατείται φόρος 15% και ο σύλλογος το αποδίδει στην εφορεία.

Εμείς προτείναμε να αυξηθούν οι κατώτατες αμοιβές, αγγίζοντας περίπου τις πραγματικές, αυτές που πράγματι εισπράττονται, γιατί κανένας δικηγόρος δεν πάει με 100 ή 200 ευρώ στο δικαστήριο, πάει με 300-400 ευρώ. Αν φτάσουν λοιπόν οι κατώτατες αμοιβές τις πραγματικές, ταυτόχρονα θα αυξηθεί και το ποσό που θα παρακρατείται με το 15%. Το κράτος θα εισπράττει περισσότερα και μάλιστα σίγουρα.

Με την επιβολή Φ.Π.Α., πιθανόν να έχουμε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Επίσης, όπως υπάρχουν έμποροι που δεν αποδίδουν τον Φ.Π.Α. ανά τρίμηνο, μπορεί να υπάρξουν και δικηγόροι που δεν θα τον αποδίδουν. Είναι ένας φόρος που αν επιβληθεί δεν είναι σίγουρο αν θα μπει στα ταμεία του κράτους. Ενώ από τα ταμεία των δικηγορικών συλλόγων αποδίδεται υποχρεωτικά ανά δίμηνο. Αυτήν την πρότασή μας δεν την δεχτήκανε.

Οπότε προχωράτε σε κινητοποιήσεις;

Προχωράμε σε μια τριήμερη προειδοποιητική αποχή, Τρίτη Τετάρτη και Παρασκευή, μεσολαβεί η Πέμπτη που είναι αργία και οι διακοπές του Πάσχα, οπότε τα δικαστήρια είναι κλειστά και βλέπουμε από εκεί και πέρα τι κάνουμε. Πάντως είμαστε αποφασισμένοι, αυτό είναι το πνεύμα που επικρατεί, να το παλέψουμε ώστε να μην επιβληθεί τελικά ο Φ.Π.Α. γιατί είναι άδικος ο φόρος.

Αν το δούμε και νομικά δηλαδή, είναι άδικο να επιβληθεί αυτός ο φόρος σε νομικές υπηρεσίες. Είναι άλλο πράγμα να επιβάλλεται στο ψωμί, στα τρόφιμα και σε άλλα προϊόντα. Η νομική υπηρεσία δεν είναι καθημερινή ανάγκη, ο πολίτης προσφεύγει σε αυτήν όταν δεν έχει άλλη επιλογή. Δεν μπορείς αυτή την ανάγκη να την φορολογήσεις. Έχουμε και αυτό το επιχείρημα. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει με οδηγία της να επιβληθεί αυτός ο φόρος.
Με αυτόν τον τρόπο η δικαιοσύνη γελοιοποιείται, γιατί αν αυξηθεί υπερβολικά το κόστος δεν θα είναι πλέον για τους φτωχούς. Αντί να είναι για όλους και να είναι προσιτή, θα καταλήξει να είναι για τους λίγους.

Ακόμα δεν ξέρουμε τεχνικές λεπτομέρειες, πάντως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα προχωρήσουν στην εφαρμογή του. Θα επικρατήσει η λογική, που λέει ότι δεν μπορεί το κόστος προσφυγής στη δικαιοσύνη να αυξηθεί υπέρμετρα.

http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Site=7520