Στα τυφλά οι έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στα Πατήσια



Ανησυχία επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. για το «τυφλό» χτύπημα στα Πατήσια που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 15χρονου αγοριού και τον σοβαρό τραυματισμό της 10χρονης αδελφής του.

Οι αστυνομικοί ερευνούν πιθανές ομοιότητες με άλλες επιθέσεις, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο τραγικού λάθους στη διερεύνηση του προειδοποιητικού τηλεφωνήματος.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν, επίσης, την πιθανότητα να πρόκειται για χτύπημα πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης, η οποία όμως -όπως τονίζουν- να επιλέξει να μην αναλάβει την ευθύνη, λόγω της τραγικής κατάληξης του περιστατικού.

Σύμφωνα με το Βήμα, μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έγινε το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Alter οι αστυνομικοί έψαχναν στα Πατήσια την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ευβοίας (αυτό σημαίνουν τα αρχικά ΕΒΕΕ) γιατί ενδεχομένως να μην είχε καταγραφεί σωστά το περιεχόμενο προειδοποιητικού τηλεφωνήματος για έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Από αξιωματικούς θεωρείται δηλαδή πιθανό η τσάντα με τη βόμβα που έσκασε στα χέρια του 15χρονου μετανάστη να βρισκόταν στο σημείο εκείνο από το πρωί της ίδιας ημέρας και να μην είχε εκραγεί από κατασκευαστικό λάθος.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. άγνωστος τηλεφώνησε στις 8.46 το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter λέγοντας ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στην ΕΒΕΕ στα Πατήσια, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε έξι λεπτά.

Η σχετική πληροφορία δόθηκε από τους υπαλλήλους του σταθμού στο υπασπιστήριο της Ασφαλείας Αττικής και ακολούθως ενημερώθηκε η Αμεση Δράση.

Η Αστυνομία φέρεται να αναζήτησε το συλλογικό όργανο των βιοτεχνών της Ευβοίας στα Πατήσια (η ΕΒΕΕ έχει έδρα στην οδό Βενιζέλου στη Χαλκίδα), αλλά, καθώς δεν εντόπισε τίποτε, η έρευνα σταμάτησε εκεί.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν πως «είναι απίθανο το τηλεφώνημα το πρωί της Κυριακής να ήταν φάρσα και συμπτωματικό».

«Τα μέλη της ένοπλης οργάνωσης είναι πιθανόν να μην επανήλθαν με νεότερο προειδοποιητικό τηλεφώνημα ή να μην προσέγγισαν ξανά τον χώρο φοβούμενοι ότι έχουμε στήσει παγίδα. Όμως μπορεί να έχει συμβεί και κάτι άλλο που δεν το υποψιαζόμαστε. Να ήταν ένα παιχνίδι τακτικής...» αναφέρουν.

Μ.Χρυσοχοΐδης: Σκληρή η απάντηση

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δώσει σκληρή απάντηση, τόσο στους τρομοκράτες όσο και στους κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοίδης παρέστη τη Μεγάλη Τρίτη στην τελετή ορκωμοσίας νέων λιμενοφυλάκων.

Πηγές προσκείμενες στον υπουργό ανέφεραν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει επίγνωση της κατάστασης και του μεγέθους του προβλήματος και είναι αποφασισμένος να μην κάνει κάνει εκπτώσεις στην αντιμετώπιση του.

«Εκεί που κρύβονται οι συνιστώσες της τρομοκρατίας, φοβάται δυστυχώς να ψάξει ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος είναι κατά πόσον η δράση της τρομοκρατίας είναι αυτόνομη και όχι ετερόφωτη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Ψάχνουν ομοιότητες

Τον ρόλο δύο ανδρών για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταφέρουν εκρηκτικούς μηχανισμούς από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, όμοιους με αυτόν που εξερράγη την Κυριακή στα Πατήσια, ερευνά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται και δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες σε δύο αντιεξουσιαστικά στέκια στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες πάλι είχε τοποθετηθεί εκρηκτική ύλη σε σιδερένιους σωλήνες, όπως την Κυριακή. Ωστόσο η διαφορά ανάμεσα σε εκείνους τους εκρηκτικούς μηχανισμούς και σε αυτόν στα Πατήσια είναι ότι οι βόμβες στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ωρολογιακές αλλά πυροδοτήθηκαν με φιτίλι.

Κινδυνεύει να τυφλωθεί

Τον κίνδυνο να χάσει την όραση και στα δύο της μάτια αντιμετωπίζει η 10χρονη που τραυματίστηκε από την έκρηξη στα Πατήσια.

Το κορίτσι, αδελφή του θύματος, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και ήδη υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να απομακρυνθούν τα θραύσματα από τα μάτια της.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η πρόγνωση για την οφθαλμολογική αντιμετώπιση είναι δυσμενής και γι' αυτό θα υποβληθεί και σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1121514&lngDtrID=244