Αγώνας δρόμου για να σωθεί η όραση της 11χρονης - Αβέβαιη η ιατρική πρόγνωση



Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» νοσηλεύεται πλέον η μικρή Αφγανή Φερστέ Νατζάφι έπειτα από την ολοκλήρωση της λεπτής οφθαλμολογικής χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε από τους ειδικούς της Α΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου.
Επί πέντε ολόκληρες ώρες προσπαθούσαν οι ειδικοί του Τμήματος Χειρουργικής Υαλοειδούς- Αμφιβληστροειδούς της κλινικής να αποκαταστήσουν τις βαρύτατες βλάβες που έχει υποστεί το δεξί μάτι της μικρής ασθενούς. Ωστόσο, η πρόγνωση των επιστημόνων παραμένει δυσμενής σε ό,τι αφορά την όραση του δεξιού ματιού του 11χρονου κοριτσιού.

Ειδικότερα, οι γιατροί επικεντρώθηκαν στην αφαίρεση των ξένων σωμάτων που «εισέβαλαν» στον δεξί οφθαλμό του άτυχου κοριτσιού κατά την ισχυρή έκρηξη το βράδυ της περασμένης Κυριακής προκαλώντας του βαρύτατες κακώσεις και τραύματα. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια του πολύωρου χειρουργείου «έγινε αφαίρεση 5 αλλότριων σωμάτων: ενός πλαστικού μήκους 1,5 εκατοστού με σκέλη εύρους 0,8 εκατοστά και τεσσάρων χάλκινων συρμάτων μικράς διαμέτρου και μήκους 1,8 εκ. , 1,3 εκ., 0,7 εκ. και 0,6 εκ. Έγινε επίσης αφαίρεση φακού και επιπέδωση του αποκολλημένου αμφιβληστροειδούς και τοποθέτηση στην υαλοειδική κοιλότητα υγράς σιλικόνης» αναφέρεται στην ανακοίνωση σε ό,τι αφορά τις ιατρικές μεθόδους που ακολουθήθηκαν σε μία ύστατη προσπάθεια να περισωθεί η όραση της 11χρονης.

Σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους πρόκειται για μία πολύ λεπτή επέμβαση της οποίας τα αποτελέσματα δεν μπορεί να διαφανούν νωρίτερα από τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Η πάροδος του διαστήματος αυτού κρίνεται αναγκαία για την επούλωση των τραυμάτων και την αποκατάσταση των βλαβών έτσι ώστε να μπορεί στη συνέχεια να αξιολογηθεί με ασφάλεια η οπτική οξύτητα της μικρής ασθενούς στο χειρουργημένο (δεξί) μάτι.

Τις επόμενες ημέρες η μικρή Αφγανή θα υποβληθεί εκ νέου σε χειρουργική επέμβαση στο επίσης τραυματισμένο αριστερό μάτι. Και σε αυτήν την περίπτωση οι γιατροί θα επιχειρήσουν την αποκατάσταση των βλαβών του βολβού και του κερατοειδούς.


http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=64844