Στις 18 Απριλίου, δεν εκλέγουμε απλά τον Πρόεδρο που θέλουμε, επιλέγουμε την ΟΝΝΕΔ που ονειρευόμαστε!



Η ΟΝΝΕΔ υπηρέτησε πιστά τα οράματα της ελληνικής νεολαίας για πληθώρα ετών. Έχοντας ήδη διανύσει την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και απαιτεί δομικό ανασχηματισμό και πολιτικό αναπροσανατολισμό. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και οι ανάγκες των νέων έχουν μεταβληθεί σημαντικά. Οι δυνατότητες παρέμβασης έχουν αυξηθεί και τα μέσα επικοινωνίας έχουν καταστήσει δυνατή την ταχύτερη ενημέρωση και την ποιοτικότερη ανταλλαγή ιδεών και σύνθεση απόψεων από νέους σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Πιο έντονα από κάθε άλλη εποχή ηχεί στα αυτιά των νέων ανθρώπων το αίτημα για αλλαγή και η ανάγκη για συμμετοχή στις εξελίξεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα τους.

Στόχος δεν μπορεί να είναι απλά η εκλογή του Προέδρου από τη βάση, στόχος πρέπει να είναι η αναγέννηση της παράταξης με σύγχρονους όρους.

Για να πραγματοποιηθούν αυτά, απαιτείται η επανασύνδεση της παράταξης με την κοινωνία μέσα από δράσεις τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας που σκοπό δε θα έχουν απλά να κερδίσουν την προβολή, αλλά θα αποσκοπούν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, της ποιότητας ζωής και των εργασιακών όρων των νέων και κατ’ επέκταση της ευρύτερης κοινωνίας.

Η ΟΝΝΕΔ δεν μπορεί να περιοριστεί στα στενά όρια μίας παράταξης που δραστηριοποιείται μόνο σε τοπικό επίπεδο. Οφείλει στους νέους να αναπτύξει τόσο οριζόντιες, όσο και κάθετες δράσεις, αλλά κυρίως να δημιουργήσει δομές λειτουργίας που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Πέραν της έντονης παρέμβασης σε ζητήματα τοπικού χαρακτήρα και του δυναμισμού που διαθέτει σε φοιτητικό επίπεδο (οριζόντιες δράσεις), η ΟΝΝΕΔ πρέπει να δημιουργήσει κάθετες δομές που θα περιλαμβάνουν ενώσεις νέων επαγγελματιών από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους με σκοπό την κάλυψη ζητημάτων ανεργίας, απασχόλησης, εργασιακών προβλημάτων και κατάρτισης που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Απαραίτητη θεωρείται η σύνδεση της παράταξης με φορείς όπως επιμελητήρια και εργατικές ενώσεις.

Επιπλέον, η κοινωνία ζητά μία παράταξη νέων που θα προβληματίζεται και θα δραστηριοποιείται πάνω στα ζητήματα που την αφορούν. Τέτοια είδους ζητήματα μπορεί να είναι το περιβάλλον και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η ποιότητα ζωής, η διεθνής συνεργασία, ο εθελοντισμός, η τέχνη, τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ο ρόλος των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μετανάστευση, τα ναρκωτικά, ο αθλητισμός και άλλα. Η ΟΝΝΕΔ χρειάζεται όχι απλά δράσεις, αλλά την παραγωγή πολιτικής, τη δυναμική παρέμβαση και την προβολή προτάσεων και λύσεων που να απηχούν τις ανάγκες της κοινωνίας και τις απόψεις των νέων.

Χρειάζονται ευέλικτες δομές και ομάδες εργασίας, χρειάζεται αποκέντρωση και εξωστρέφεια. Κυρίως όμως χρειάζεται ανθρώπους με θέληση να προσφέρουν, να παράγουν πολιτική, να ασκούν κριτική και να είναι έτοιμοι να κριθούν για τις θέσεις τους, το ήθος τους και την προσφορά τους στην παράταξη.

Νέα στελέχη από όλα τα κοινωνικά στρώματα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πολιτική στα πλαίσια της ΟΝΝΕΔ, ενώ ταυτόχρονα θα αποκλείεται η δυνατότητα δημιουργίας πολιτικών ελίτ από στελέχη που στοχεύουν στην προσωπική τους προβολή.

Η κοινωνία επιζητά ανθρώπους φρέσκους, άφθαρτους και έντιμους για να αποτελέσουν πρότυπο. Ανθρώπους με όραμα και διάθεση για ρήξεις και ανατροπές στα κατεστημένα. Ανθρώπους που να αντιμετωπίζουν την πολιτική, όχι ως εξουσία αλλά ως θέση ευθύνης. Ανθρώπους που δεν διαιωνίζουν νοοτροπίες του παρελθόντος αλλά που προβάλλουν την ελπίδα μέσα από τη σκληρή δουλειά και τις ιδέες μέσα από τη σύνθεση απόψεων. Ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν την ΟΝΝΕΔ ως βήμα για την περαιτέρω πολιτική τους ανέλιξη.

Σε μία δύσκολη κοινωνικά εποχή, που η εμπιστοσύνη στην πολιτική κλονίζεται, υπάρχουν ακόμα νέοι που επιμένουν να ελπίζουν και να ονειρεύονται. Νέοι που επιθυμούν να αποκαταστήσουν την χαμένη αξιοπιστία και να επαναφέρουν την πολιτική στο προσκήνιο. Κυρίως όμως, να θυμίσουν σε όσους το ξέχασαν πως η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, πως η πολιτική έχει αντικείμενο δράσης. Οι ανάγκες των νέων στην πρώτη γραμμή, οι κοινωνικές επιταγές στο προσκήνιο.



Δεν εκλέγουμε απλά τον Πρόεδρο που θέλουμε …

… Επιλέγουμε την ΟΝΝΕΔ που ονειρευόμαστε.