"Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε την κοινωνία"



Σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστική διάθεση συνεισφοράς στον αγώνα που δίνει η Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, «δίδαξε» χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και εν όψει της Συνόδου των Βρυξελλών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να «αυτολογοκριθεί» για να μη δώσει την παραμικρή αφορμή σε ξένους παράγοντες να πλήξουν τα συμφέροντα της χώρα μας. «Δεν έχουμε το περιθώριο να βγάλουμε τα μάτια μας, κάτι τέτοιο θα ήταν παιδαριώδες και πολιτικά ανεύθυνο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι «εδώ δεν διακυβεύονται απλώς κάποια μικρότερα ή μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού, αλλά η ίδια η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Επίσης, ο Α. Σαμαράς απευχήθηκε μια ενδεχόμενη συνεργασία Ευρώπης και ΔΝΤ για το δανεισμό της χώρας μας, κάτι που φαντάζει πιθανό μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Για το πώς φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και παραδέχθηκε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ υπήρξαν άτολμες και άργησαν να κάνουν τομές, παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση δεν έκανε ποτέ την αυτοκριτική του. «Και αυτός ο δρόμος ανευθυνότητας οδήγησε στο σημερινό χάλι υπερχρέωσης, μηδενικής αξιοπιστίας και βαθιάς ύφεσης», σχολίασε.

«ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»
Αναφερόμενος στα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο Α. Σαμαράς προσδιόρισε ως «κόκκινη γραμμή» για τη ΝΔ την αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. «Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζονται επώδυνα μέτρα, αλλά δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε την κοινωνία για να «εξυγιάνετε» την οικονομία», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε.
Όσον αφορά στο φορολογικό, ο πρόεδρος της ΝΔ αφού το χαρακτήρισε εξόχως αντιαναπτυξιακό, προσδιόρισε ως αληθινές ακρότητες τις διατάξεις του για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης αλλά και την κατάταξη των αναπηρικών αμαξιδίων στα είδη πολυτελείας. «Αυτό είναι ανήθικο και ακραία αντικοινωνικό», παρατήρησε.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ Ε.Ε.
Με ενέσεις αισιοδοξίας για την τόνωση του ηθικού του εσωκομματικού του ακροατηρίου, αλλά και νέα προτροπή στην Ε.Ε. για πολιτική στήριξη στην Ελλάδα, επιχείρησε να αποδραματοποιήσει κάπως την κατάσταση, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Δεν είναι πια η Ελλάδα δακτυλοδεικτούμενη, δεν είμαστε μαύρο πρόβατο», «θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις, γιατί δεν δέχεται κανένας Έλληνας να είναι επαίτης», ήταν οι δύο αποστροφές της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου, με τις οποίες θέλησε να… συνεπάρει τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Χαρακτήρισε ως ευφάνταστα σενάρια που μόνο θυμηδία προκαλούν τα περί εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και σημείωσε με νόημα ότι «η Ε.Ε. έχει πάνω στο τραπέζι ένα ισχυρό όπλο και μάλιστα, οπλισμένο, το οποίο μπορεί να αποτρέψει την κερδοσκοπία και τους κερδοσκόπους». Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός είπε πως όσοι είχαν συνηθίσει στη φορολογική ασυλία θα περάσουν δύσκολες ημέρες και προανήγγειλε την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των βουλευτών.
«Είναι η πρώτη φορά που το περιθώριο αποτυχίας μας στους στόχους που έχουμε θέσει με το πρόγραμμα σταθερότητας, είναι μηδενικό», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Πάντως, ο υπουργός, αν και είπε ότι ο ίδιος δεν θα απολογηθεί για το ύψος της φορολόγησης των αποζημιώσεων που παίρνουν οι απολυόμενοι -«δεν θα απολογηθούμε γιατί έπαιρναν 150.000 και 200.000 ευρώ εκείνοι που δούλευαν σε τράπεζες, επιχειρήσεις και ιδιωτικούς σταθμούς», είπε χαρακτηριστικά- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης σχετικής διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου που έχουν χαμηλότερα επίπεδα αποζημίωσης.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ
• Τη ριζική αντίθεσή της με τα «βάρβαρα» -όπως είπε- μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει και η οποία «αγγίζει τα όρια της πολιτικής διαστροφής», εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου ότι σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει τα μέτρα που πήρε είναι μέσα στα ιδεολογικά του όρια και ότι τηρεί κατά γράμμα το προεκλογικό του πρόγραμμα που πλήττει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε από τους εργαζόμενους να αντισταθούν για να ανατρέψουν τις δρομολογούμενες αντιλαϊκές πολιτικές.

• Για καταστροφικές επιλογές που οδηγούν την Ελλάδα στο σκοτάδι και σ’ ένα φαύλο κύκλο επισφάλειας και δανεισμού, κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «θατσερική» την εμμονή της κυβέρνησης σε πολιτικές ανεργίας. «Δικό σας ήταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δικές σας οι εκτιμήσεις, δικές σας και οι επιλογές. Πριν μας ρίξετε στο παγόβουνο έπρεπε να στρίψετε το τιμόνι. Γι’ αυτό σας ψήφισε ο λαός κι εσείς πατήσατε γκάζι», ανέφερε, επιχειρώντας να θέσει τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του. Τέλος, εμφανίστηκε καχύποπτος ως προς τον χρόνο εξόδου από την κρίση, αλλά κυρίως ως προς τα «θύματα» μέχρι να φτάσουμε σε αυτή.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
«Η Ελλάδα έχει καρκίνο, μη λέμε βήχει ή έχει βρογχίτιδα. Ας κάνουμε τη διάγνωση και να δούμε πώς μπορούμε να τη σώσουμε. Εγώ αντιλήφθηκαν τη διάσταση των πραγμάτων και είπε «είμαι εδώ να βοηθήσω»». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης έδωσε το στίγμα του κόμματός του όσον αφορά στις επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ανέδειξε την εσωτερική διχογνωμία που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και πρότεινε «να υπάρχει μια που να υλοποιεί ένα πρόγραμμα, δεν μπορείτε να βράζετε στο εσωτερικό σας», τόνισε. Προειδοποίησε τον πρωθυπουργό πως στις Βρυξέλλες θα συναντήσει έναν «φοβισμένο Μπαρόζο» και τον κάλεσε να δεσμευτεί ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=9842