Παρουσίαση του βιβλίου του τ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Κοντού "Ο νομός Πιερίας είναι πιλότος στην ανάπτυξη της άλλης γεωργίας"





Η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Αλέξανδρου Κοντού, με τίτλο "Η "άλλη γεωργία" και το περιβάλλον" πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα συνελεύσεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η παρουσίαση διοργανώθηκε από τη Νομαρχία Πιερίας και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Για το βιβλίο μίλησαν στην εκδήλωση την οποία συντόνιζε ο διευθυντής της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο διευθυντής της ΈΑΣ Σάκης Γκουντάρας, ο πρόεδρος της "Ακτινίδια Ζευς" Δημήτρης Μανώσης και ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Ράχης "Ο Άγιος Λουκάς".

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κουκοδήμος, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, δήμαρχοι της Πιερίας, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συλλόγων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΑΣ

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Πέτρος Παπανικολάου καλωσόρισε τον πρώην υπουργό και εξέφρασε την συγκίνηση του για το γεγονός ότι επέλεξε το νομό Πιερίας για να παρουσιάσει το βιβλίο του. Αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες είχαν γίνει επί Υπουργίας του και τον ευχαρίστησε για όσα έκανε για την Πιερία.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΑΣ

Ο διευθυντής της ΕΑΣ κ. Γκουντάρας αναφέρθηκε και αυτός στη σημαντική βοήθεια του, για την επίλυση προβλημάτων της Πιερίας, και έκανε λόγο για ένα πολιτικό που διακρίνεται για την φαντασία, την διορατικότητα, το μεράκι και την εργατικότητα του λέγοντας χαρακτηριστικά πως η "Πιερία δεν τον ξεχνά αλλά ούτε και η Ελλάδα". Αναφερόμενος στο βιβλίο σημείωσε πως σε αυτό αποτυπώνονται οι εμπειρίες του πρώην Υπουργού από τα ταξίδια του σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ "ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΖΕΥΣ"

Ο πρόεδρος της "Ακτινίδια Ζευς" κ. Μανώσης αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον κ. Κοντό το 2001 τον χαρακτήρισε προσιτό όχι μόνο στους φορείς αλλά και στους πολίτες και πρόσθεσε πως στο βιβλίο του υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και τους αγρότες με την "άλλη γεωργία". Τέλος τον ευχαρίστησε για όσα έκανε για το νομό και την συμπαράσταση που είχαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΡΑΧΗΣ

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ράχης κ. Ντούρος επεσήμανε πως η γνωριμία με τον Υπουργό έγινε το 2006 με αφορμή το χαλάζι που είχε καταστρέψει τις καλλιέργειες στην περιοχή, λέγοντας πως το ενδιαφέρον του ήταν διαρκές, αναφέροντας ως παράδειγμα την αντιβρόχινη προστασία για τα κεράσια της περιοχής αλλά και την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην περιοχή που είχε γίνει με παρέμβαση του κ. Κοντού.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ο Νομάρχης Πιερίας κ. Παπαστεργίου τόνισε μεταξύ άλλων πως η γνωριμία με τον κ. Κοντό ήταν το 2002, ενώ η πρώτη απόφαση που υπέγραψε ως Υπουργός ήταν η παραχώρηση του κτιρίου της νομαρχίας για 99 χρόνια, καθώς μέχρι τότε ανήκε στον Οργανισμό Καπνού. Τον χαρακτήρισε εργατικό, προσιτό και αποτελεσματικό που βοήθησε την Πιερία σα να ήταν ένας από τους βουλευτές της.

Ανέφερε ως παράδειγμα τις αποζημιώσεις για τον θρίπα, την χρηματοδότηση έργων με κυριότερο τα 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ για το δήμο Κατερίνης από το πρόγραμμα "Α. Μπαλτατζής", καθώς και τη χρηματοδότηση του μουσείου Ολύμπου με το ποσό των 350.000 ευρώ. Χαρακτήρισε ακόμη το βιβλίο, ως ένα βιβλίο προσφοράς που είναι συνεχής για την Ελλάδα.

Ο τ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρώην Υπουργός κ. Κοντός, η "άλλη γεωργία" είναι η καλύτερη προοπτική στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Πρόκειται για αναδιάταξη στις καλλιέργειες και αφορά όλα τα προϊόντα, εκτός από τα βασικά προϊόντα που είναι το βαμβάκι, ο καπνός, το λάδι, και τα δημητριακά.

"Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλα αυτά τα χρόνια για να στηρίξουμε τους παραγωγούς της άλλης γεωργίας, να τους δείξουμε ότι αυτός είναι ένας σωστός δρόμος. Να παράγουν αγροτικά προϊόντα χωρίς επιδοτήσεις, προϊόντα που να είναι ποιοτικά που να είναι ανταγωνιστικά που θα παράγονται με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και να σέβονται και το περιβάλλον.

Στο βιβλίο κάνω μια ειδική αναφορά στο νομό Πιερίας, διότι πιστεύω ότι είναι πιλότος στην ανάπτυξη της άλλης γεωργίας. Ήδη το 20% των καλλιεργειών καλύπτονται από προϊόντα της άλλης γεωργίας, από ακτινίδια, από κεράσια από ροδάκινα και από άλλα προϊόντα που έχουν πολύ καλή προοπτική στις αγορές και που ήδη με αξιώσεις διατίθενται στην ελληνική και στη διεθνή αγορά.

Στο νομό Πιερίας βρήκαμε ανθρώπους προοδευτικούς, που αφομοίωναν πολύ εύκολα ότι καινούργιο υπήρχε στην αγροτική ανάπτυξη. Αγρότες οι οποίοι λειτουργούσαν σε συλλογική βάση και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε εξαιρετικές ομάδες και το "βαρύ πυροβολικό" βέβαια που είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας και μπορέσαμε και βοηθήσαμε και εμείς για να προχωρήσει η άλλη γεωργία. Θεωρώ ότι αν και οι άλλοι νομοί είχαν κινηθεί όπως ο νομός Πιερίας δεν θα είχαμε τα προβλήματα που έχουμε στον αγροτικό τομέα της χώρας μας.

Μοιραία τα παραδοσιακά προϊόντα με την διεύρυνση που έγινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν προβλήματα. Άρα το κερασάκι που είναι στην τούρτα σήμερα η άλλη γεωργία, πιστεύουμε ότι με την κατάλληλα βοήθεια μπορεί να αναπτυχθεί και να αποτελέσει την κύρια γεωργία τον τόπο μας και να αποτελέσει τον κύριο μοχλό για τη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού σε πολλές περιοχές της χώρας όπως είναι ο δικός σας νομός".


http://www.pierikoiantilaloi.gr/news/detail.php?ID=12651