Απεργιακές κινητοποιήσεις κατά των μέτρων της κυβέρνησης




ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ελευθερίας

Στους δρόμους βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης απεργοί που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, σε ορισμένους κλάδους όμως τo ποσοστό των απεργών ήταν αρκετά υψηλό. Οι παρευρισκόμενοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διακήρυξαν για μια φορά ακόμη ότι απαιτούν να μην είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν για την κρίση.

Οι διαδηλώσεις στις 5 Μαΐου αποτέλεσαν “την έκφραση της άρνησης της κοινωνίας στην εξαθλίωση, την εξόντωση των εργαζόμενων, την διεύρυνση της ύφεσης, την καταστροφή της μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας και της απασχόλησης των εργαζομένων. Οι πολιτικές που επιλέχθηκαν, χαρακτηρίζονται αδιέξοδες και απαράδεκτες.”

Ακόμη, τα συνδικάτα θεωρούν ως ψευτοεπιχείρημα ότι για να σωθεί η χώρα πρέπει να ακυρωθούν τα εργατικά δικαιώματα. Αυτά που πρέπει να ακυρωθούν είναι τα τοκογλυφικά επιτόκια των δανειστών, οι όροι, οι απαιτήσεις και οι εκβιασμοί των αγορών τα προνόμια των Βιομηχάνων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου ο πρόεδρος Νίκος Κωνσταντίνου, απευθυνόμενος από του βήματος προς τους συγκεντρωμένους τόνισε ότι το πανεργατικό αίτημα της απεργίας είναι να αλλάξουν ριζικά οι κυβερνητικές εξαγγελίες καθώς και οι όροι και οι προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών της Τρόικας (Ε.Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ ) οι οποίοι επέβαλαν τοκογλυφικά επιτόκια και τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες περιοριστικές πολιτικές στην οικονομία και την κοινωνία.

Ακόμα, επανέλαβε τη θέση ότι «την κρίση πρέπει να πληρώσουν οι κροίσοι», ενώ καταγγέλθηκε η ανατροπή του εργασιακού θεσμικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, μέρος των νέων μέτρων προβλέπουν αύξηση του ποσοστού των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα σε 4%, μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από κοινωνικό και διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό, αύξηση των ορίων ηλικίας και αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Τα μέτρα που φέρνει η υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης συνιστούν μια πρωτόγνωρη επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη οικονομικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματά των εργαζομένων. Στόχος δεν μπορεί να είναι μόνο η διάσωση της οικονομίας, αλλά πρωτίστως να σωθεί η κοινωνία.

ΑΔΕΔΥ

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Λάζαρος Φυρινίδης, υπογραμμίζοντας ότι πλέον βρίσκονται στο στόχαστρο δημόσια αγαθά όπως η παιδεία, και δημόσιες υπηρεσίες καταργούνται ή συγχωνεύονται. Επίσης η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ως δημοσιονομικού και όχι κοινωνικού θέματος και το πάγωμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο, έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των συνταξιούχων που οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε διάλυση.

Απαίτηση των απεργών είναι δικαιότερο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, στήριξη των ταμείων και αύξηση των σταθερών θέσεων εργασίας. Ζητείται ακόμα, να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα και να δοθούν πραγματικές αυξήσεις.

Η πολιτική που ακολουθείται χαρακτηρίστηκε κοινωνικά άδικη. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνα γενεών εργαζομένων, θυσιάζονται για τις αγορές, τα κέρδη και την ασυδοσία. Οι εργαζόμενοι καλούνται να μπλοκάρουν τα μέτρα με μαζική συμμετοχή στον αγώνα.

ΠΑΜΕ

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έλαβε χώρα στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου στην κεντρική ομιλία έγινε εκτενής αναφορά στις πολιτικές και τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως καρμανιόλα για τους εργαζόμενους τόσο στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα.

Οι μειώσεις στους μισθούς, η φορολογική αφαίμαξη, το τέλος των συλλογικών συμβάσεων και η ανατροπή του ασφαλιστικού καθεστώτος προς το αρνητικότερο καυτηριάστηκαν και απευθύνθηκε αγωνιστικό κάλεσμα ενάντια στα επαχθή αντεργατικά μέτρα.

Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία των απεργών, προς το πάρκο της Κατερίνης. Με σημαίες, πανό και συνθήματα οι προσκείμενοι στο ΠΑΜΕ διέδωσαν το μήνυμα της απεργίας στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.

http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Branch=N_N0000000001_N0000000005_N0000000011_S0000008175&Site=8175