Οικονομικά μέτρα και "Καλλικράτης" στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου




Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης το νομαρχιακό συμβούλιο, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε θέματα που συζητήθηκαν προ ημερησίας διατάξεως και αφορούσαν στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και τον Καλλικράτη.

Τα παρευρισκόμενα μέλη, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους για την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας, διατηρώντας στη συζήτηση το πρίσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και αναφερόμενη ειδικά στις επιπτώσεις σε αυτή.

Για τα μέτρα

Η συνεδρίαση άνοιξε με την τοποθέτηση του νομάρχη Γιώργου Παπαστεργίου, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα πολύ σκληρά. Επεσήμανε ακόμη ότι χάνονται δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων, ενώ δεν είναι σίγουρο το αν θα πετύχουν καθώς στερούνται γενικότερης αναπτυξιακής προοπτικής.

Οι περικοπές που προβλέπονται στις νομαρχίες κρίθηκαν δυσεφάρμοστες, δίνοντας για παράδειγμα το όριο των 120 λίτρων κατανάλωσης το μήνα για κάθε υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Συμπερασματικά, τόνισε ότι το κράτος είναι αγκυλωμένο εδώ και χρόνια και αυτή η ύφεση που υπάρχει έχει φέρει επιπλέον ανεργία και μαζί οδηγούν σε αναταραχή και ρήξη.

Ο νέος επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Θόδωρος Παυλίδης, παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε προ εκπλήξεων καθημερινά από την ημέρα που ανέλαβε τις τύχες του τόπου. Πλέον οι πολίτες έγιναν πειραματόζωα αυτής της κρίσης και της επίθεσης των κερδοσκόπων, ενώ τόνισε ότι η άποψη του συνδυασμού του συντάσσεται με τις φωνές που απαιτούν να πληρώσουν για την κρίση αυτοί που ευθύνονται. Ακόμα, σημείωσε ότι αν στηριχθεί η Ελλάδα, θα διασωθεί μαζί της και η έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθως, ο αντινομάρχης Δημήτρης Χριστογιάννης ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες κάποιοι επιχειρούν τον επικήδειο της ελληνικής οικονομίας, ενώ όσον αφορά τις ευθύνες είπε ότι δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά συνολικά σε όλες τις κυβερνήσεις.

Ο “Καλλικράτης”

Μετά την ανάλυση του παραπάνω θέματος, το συμβούλιο προχώρησε, με εισήγηση του νομάρχη σε συζήτηση επί του σχεδίου Καλλικράτης. Ο κ. Παπαστεργίου ξεκίνησε αναφερόμενος στον Καποδίστρια, ο οποίος παρά τις δυσκολίες καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου και βάσει αυτού, οι αντιδράσεις και οι φόβοι είναι μειωμένοι ενόψει της νέας αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης. Πρωταρχικό μέλημα είναι να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι για να στηριχθούν οι εκχωρημένες αρμοδιότητες και να υπάρξει ανάπτυξη, η οποία «περνά μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Για τον αυτόνομο δήμο Πιερίων, εξήγησε ότι δεν υπάρχουν ορεινοί δήμοι αλλά ορεινά διαμερίσματα, ενώ παρά την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι συνενώσεις, δεν σημαίνει ότι θα χάσουν τον χαρακτήρα τους οι νομοί, οι οποίοι ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά θα διατηρήσουν κάποια από τα περιουσιακά τους στοιχεία και τη διαχείριση τους.

Ως ένα αρνητικό σημείο του Καλλικράτη ο κ. Παπαστεργίου στάθηκε στη δυνατότητα που θα έχει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης να παίρνει αποφάσεις χωρίς την έγκριση του περιφερειάρχη, κάτι που δεν θα ισχύει για τους υπόλοιπους αντιπεριφερειάρχες, όπως και τον αντίστοιχο της Πιερίας.

Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να υπάρξει μια ασφαλιστική δικλείδα υπέρ των άλλων νομών για να μην είναι όμηροι της Θεσσαλονίκης. Στον αντίποδα, θετικά κρίθηκε η εκχώρηση του 70% των νομαρχιακών αρμοδιοτήτων στους δήμους, καθώς έτσι θα είναι πιο κοντά στους πολίτες.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλίδης, έκανε λόγο για γενναία αποκέντρωση με το κράτος πλέον σε ρόλο στρατηγείου. Εξέφρασε την άποψη ότι, πέρα από τις μικροπολιτικές τακτικές και προσωπικές φιλοδοξίες, ο Καλλικράτης θα θεραπεύσει τον κατακερματισμό και την σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμου, νομαρχίας και περιφέρειας.

Επί του θέματος ο αντινομάρχης Νίκος Μπουρονίκος υπογράμμισε ότι κατά το παρελθόν, με τις κοινότητες, ήταν πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, αλλά και αργότερα, όταν άρχισε να ξεπερνιέται το πρόβλημα σύνταξης μελετών εμφανίστηκε το ζήτημα της διαχειριστικής επάρκειας.

Κατόπιν ο νομαρχιακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Χαράλαμπος Μπρουσκέλης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί μονόδρομο αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς ενδυνάμωση μέσω ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και οικονομική στήριξη. Ακόμα, στάθηκε και σε ασάφειες που υπάρχουν στο σχέδιο όσων αφορά κάποιες υπηρεσίες, κάτι για το οποίο ο κ. Παυλίδης απάντησε ότι όλα προβλέπονται κατά περίπτωση. Ένα ακόμα σημείο το οποίο ανέδειξε ο κ. Μπρουσκέλης είναι ότι οι αντιπεριφερειάρχες θα είναι ορισμένοι από την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, υποστηρίζοντας ο ίδιος την άποψη ότι θα έπρεπε να τους αναδεικνύει η λαϊκή ψήφος.

Τέλος, η συζήτηση έκλεισε με τον κ. Χριστογιάννη, ο οποίος ανέφερε ότι στο εξωτερικό οι αυτοδιοικητικές περιοχές λειτουργούν με όρους. Αναφερόμενος στο οικονομικό είπε ότι η μεταρρύθμιση θα κοστίσει 4,8 δις ενώ προβλέπεται από την πραγματοποίησή της να εξοικονομηθούν 1,2 δις και χαρακτήρισε την κατανομή συμβούλων στην περιφέρεια άνιση.


http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Branch=N_N0000000001_N0000000005_N0000000011_S0000008176&Site=8176