Χρήστος Καραφουλίδης

ΤΡΙΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συνέντευξη στην ''ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ''


«Εσείς μας επιλέγετε και εμείς
επιλέγουμε να διοικήσουμε μαζί σας»!
«Αποφασίσαμε ως ομάδα πολιτών με όραμα και δημιουργική διάθεση για προσφορά στα κοινά αυτού του νέου Δήμου, να συντάξουμε τις δυνάμεις μας στο πλευρό των χιλιάδων κουρασμένων (πολιτικά) πολιτών μας και να διεκδικήσουμε την διοίκηση του νέου αυτού Δήμου για το καλό όλων μας», δηλώνει στην «Ενημέρωση» ο Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης Χρήστος Καραφουλίδης, για την κάθοδο στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της «Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Κατερίνης».
Σημειώνει δε πως δεν κατεβαίνει απέναντι σε κανέναν, αλλά κινείται παράλληλα με τον κόσμο, θέλοντας να συνθέσει απόψεις, ανθρώπους, ιδέες και πολιτικές.
«Ο τόπος μας δεν έχει κόμματα. Ούτε χρώματα. Η ανεργία δεν είναι ούτε πράσινη, ούτε μπλε, ούτε κόκκινη. Η πόλη δεν μπορεί να ανήκει σε μηχανισμούς. Ανήκει σε ανθρώπους».

Για πιο λόγο αποφασίσατε να διεκδικήσετε το νέο δήμο Κατερίνης;

Καταρχάς να διευκρινίσω, χωρίς να θέλω φυσικά να διορθώσω την ερώτηση την οποία μου θέτετε, πως δε διεκδικώ το δήμο Κατερίνης ως δήμο ή ως θεσμικό πλαίσιο, διεκδικώ την ευκαιρία να βγούμε όλοι μαζί ( δημότες και δημότισσες ) από το τέλμα στο οποίο έχουμε εγκλωβιστεί από προηγούμενες πολιτικές οι οποίες μας οδήγησαν σε μια αυτοδιοικητική διακυβέρνηση βιτρίνας, υποβιβάζοντας τον παράγοντα άνθρωπο και τον παράγοντα ενεργό πολίτη σε απλό δέκτη λανθασμένων πολιτικών. Ζούμε ακόμη και σήμερα αλλαγές οι οποίες ίσως θα έπρεπε να βρίσκονται σε δεύτερη, ενίοτε και σε τρίτη μοίρα και οι οποίες αν και έχουν ως κύριο άξονα την ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη της πόλης μας, καταφέρνουν να κάνουν την ζωή μας ακόμη περισσότερο πολύπλοκη.
Ακούμε καθημερινά εκατοντάδες συνδημότες μας να αναρωτιούνται γιατί και γιατί και γιατί σε ορισμένα αυτονόητα το 2010 δικαιώματά τους, που τους αφαιρούνται από την σημερινή διοίκηση του Δήμου. Το κύριο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη είναι αυτό της επιλογής. Αλλά όχι μια κι έξω. Εσείς μας επιλέγετε και εμείς επιλέγουμε να διοικήσουμε μαζί σας. Τέτοια είναι η διακυβέρνηση που επιθυμούμε. Οι ερωτήσεις των πολιτών χρίζουν απαντήσεων. Απαντήσεων και κυρίως έργων. Οι δημότες έχουν ανάγκη κυρίως από πράξεις. Δεν είναι σύνθετο το να διοικήσεις ένα Δήμο. Δεν είναι σίγουρα ούτε απλό, ούτε απλοϊκό. Και κανείς δεν μπορεί και φυσικά δεν πρέπει να διοικεί μόνος του.
Λογικές πελατειακές και τιμολογιακές τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής διοίκησης του Δήμου τείνουν να εξαφανίσουν το δικαίωμα του απλού πολίτη στην επιλογή. Εμείς είμαστε μια ομάδα ανθρώπων. Οι μεγαλύτεροι από μας με πολιτική εμπειρία και γνώση και οι νεότεροι με διάθεση για προσφορά, για μάθηση, για νέες ιδέες. Για να καταλήξω, δεν αποφάσισα να διεκδικήσω το νέο Δήμο Κατερίνης. Αποφασίσαμε ως ομάδα πολιτών με όραμα και δημιουργική διάθεση για προσφορά στα κοινά αυτού του νέου Δήμου, να συντάξουμε τις δυνάμεις μας στο πλευρό των χιλιάδων κουρασμένων (πολιτικά) πολιτών μας και να διεκδικήσουμε την διοίκηση του νέου αυτού Δήμου για το καλό όλων μας. Νέα αρχή, νέα πρόσωπα, νέοι ορίζοντες, νέες εφαρμόσιμες πολιτικές.

Για ποιο λόγο κατεβαίνετε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματός σας;

Τα παλιά μοντέλα κομματικών διοικήσεων, μας έχουν τελειώσει εδώ και καιρό. Τα υπηρετήσαμε σε άλλες εποχές και δυστυχώς προς τιμήν μας αναγνωρίζουμε την δυσλειτουργικότητά τους. Όπως γνωρίζει όλος πλέον ο κόσμος, η πολιτική με την έννοια την οποία έως και σήμερα είχαμε γνωρίσει έκανε τα λάθη της. Αυτά ήταν πολλά δεν το αρνείται κανείς και μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν. Γιατί εν έτει 2010 να αρκεστώ στο επιμέρους μιας κομματικής γραμμής και να μην κυνηγήσω την πολιτική εξυγίανση μέσα από την πολυσυνθετικότητα απόψεων η οποία μπορεί να συνθέσει το τέλειο, το χρήσιμο και συγχρόνως το αρεστό;
Παρότι η πολιτική τους δεν διαφέρει και σε πολλά, οι πρακτικές εφαρμογής της, είναι αυτή η οποία πολώνει το τοπίο. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι και μη, στις σημερινές κοινωνίες. Ούτε πολιτικές γραμμές και χρίσματα. Η στήριξη έρχεται από τον κόσμο. Και στον κόσμο οφείλει να καταλήγει. Δεν κατεβαίνω απέναντι σε κανέναν. Κινούμαι παράλληλα με τον κόσμο, θέλοντας να συνθέσω απόψεις, ανθρώπους, ιδέες και πολιτικές. Ο τόπος μας δεν έχει κόμματα. Ούτε χρώματα. Η ανεργία δεν είναι ούτε πράσινη, ούτε μπλε, ούτε κόκκινη. Η πόλη δεν μπορεί να ανήκει σε μηχανισμούς. Ανήκει σε ανθρώπους. Και κυρίως στη νέα γενιά. Για αυτήν οφείλουμε να παλέψουμε. Να κλείσω την απάντηση μου λέγοντας πως δε ζήτησα το χρίσμα από κανένα κόμμα και δε δέχτηκα και την όποια ετεροπρόταση ενδεχομένως μπορούσα να έχω.

Βλέπετε στο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης ευκαιρίες για την τοπική αυτοδιοίκηση;

Το σχέδιο «Καλλικράτης» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στη χώρα μας. Με την εφαρμογή του η Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται πιο ορθολογική, αποκτώντας νέα δυναμική, την ώρα που η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν όλα, μα πάνω απ' όλα να εξυγιανθεί ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εκλείψουν οι νοοτροπίες που επικρατούν.
Οι Καποδιστριακοί Δήμοι που θα αποτελούν το νέο Kαλλικρατικό δήμο Κατερίνης θα παραδώσουν πάρα πολλά χρέη και προβλήματα, που θα δυσκολέψουν το νέο εγχείρημα. Παράλληλα, παραδίνουν και έναν τεράστιο και ανεκμετάλλευτο πλούτο από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Για να αξιοποιηθεί όμως όλο αυτό το δυναμικό θα πρέπει να ξεπεραστούν λογικές και πρακτικές που κρατούσαν καθηλωμένη και δέσμια, στα κάθε λογής συμφέροντα, την τοπική αυτοδιοίκηση.
Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία αυτών που θα διοικούν τον νέο δήμο. Τα ηνία θα πρέπει να αναλάβουν νέοι και άφθαρτοι άνθρωποι, με γνώση και όρεξη για δουλειά. Πολίτες μη περιχαρακωμένοι σε στενά κομματικά πλαίσια, που έχουν όραμα για το νέο δήμο μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και σε ποια ζητήματα θα εστιάσετε ζητώντας την ψήφο των συμπολιτών σας;

Ο νέος δήμος Κατερίνης έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Οι ακτές μας, τα Πιέρια όρη, τα Αρχαιολογικά, Ιστορικά και φυσικά μνημεία μας, αποτελούν τεράστια προοπτική για την περιοχή μας. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν την «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Κατερίνης» έχουν όραμα για τον τόπο μας. Όραμα δημιουργίας, ανάπτυξης και προόδου. Τα προβλήματα της καθημερινότητας σίγουρα είναι πρωταρχικό μας μέλημα, καθώς όλοι οι συνδημότες μας, από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι τον Κορινό, πρέπει να λαμβάνουν υψηλή παροχή υπηρεσιών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, γιατί το αξίζει αυτός ο τόπος και οι άνθρωποι που ζουν εδώ.

Ποιο είναι το όραμά σας για το νέο δήμο;

Το όραμά μου είναι και το δικό σας. Το όραμά μου είναι αυτό των χιλιάδων δημοτών του νέου Δήμου Κατερίνης. Το όραμά μου είναι το συμφέρον του κάθε ένα ξεχωριστού πολίτη και του συνόλου τους. Η γειτονιά, η περιοχή, η συνοικία, η πόλη, ο δήμος. Απλή καθημερινή, όμορφη και υγιής πολιτική από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο.
Στον κόσμο αξίζει η διαφάνεια και η αλήθεια. Όραμά μας είναι η συμμετοχή, ο διάλογος, η διαφορετικότητα ιδεών. Η στήριξη του απλού πολίτη, η καλυτέρευση της καθημερινότητάς του , η περαιτέρω κοινωνικοποίησή του. Και για να μιλήσουμε καθαρά και απλά ελληνικά όπως θέλει ο κόσμος εξάλλου . ο κόσμος βαρέθηκε να μη μπορεί να περπατήσει κάτω από το σπίτι του, σιχάθηκε να ψάχνει τους υπευθύνους και να μην τους βρίσκει, μπούχτισε από χαμόγελα και υποσχέσεις, κουράστηκε από την απίστευτη γραφειοκρατία. Ψάχνει κάτι άλλο, ένα βήμα να πει το λόγο του και εμείς να είμαστε από κάτω και να ακούμε. Ένα μπράβο σε μια ιδιωτική του πρωτοβουλία, ένα τρόπο να μας αποδείξει πως θέλει και μπορεί να συνεργαστεί. Αυτό είναι εμένα το όραμά μου. Αυτό είναι το όραμα του συνδυασμού μας.