ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2010, 16-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ



Η ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας είναι ένας θεσμός που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπό έχει τη διάδοση της βιώσιμης κινητικότητας στις ευρωπαϊκές πόλεις μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται την εβδομάδα αυτή. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η 22α Σεπτεμβρίου που είναι η ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Αντικειμενικός στόχος των παραπάνω εκδηλώσεων είναι να προωθήσουν περισσότερο το νόημα της βιωσιμότητας στις αστικές μετακινήσεις των Ευρωπαϊκών πόλεων: Περπάτημα, Ποδηλασία, Δημόσιες μεταφορές, ομαδική μετακίνηση (car sharing), και να επαναπροσδιορίσουν τον δημόσιο χώρο για αποδοτικότερες μετακινήσεις.
Ατμοσφαιρική ρύπανση, Θόρυβος, Κλιματικές αλλαγές, Ασφάλεια ,Δημόσια υγεία και Ποιότητα ζωής είναι οι λέξεις κλειδιά αυτής της καμπάνιας.

Το φετινό θέμα της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας, “TRAVEL SMARTER, LIVE BETTER” (Ταξίδεψε εξυπνότερα, ζήσε καλύτερα) έδωσε το έναυσμα στο Σύλλογο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ να οργανώσει μία σειρά εκδηλώσεων με στόχο τη διάδοση του ποδηλάτου ως βασικού μέσου μεταφοράς και την καλλιέργεια ποδηλατικής παιδείας , τη διεκδίκηση των απαραίτητων υποδομών για ασφαλή μετακίνηση στην πόλη μας και γύρω από αυτήν και τη διαμαρτυρία προς την Πολιτεία για την συστηματική αδιαφορία επί σειρά ετών στα θέματα που αφορούν τους πεζούς και τους ποδηλάτες.
Οι δράσεις που προγραμμάτισε η ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ από 16-22 Σεπτεμβρίου είναι οι εξής:
Πέμπτη 16 Σεπ. και Παρασκευή 17 Σεπ. –Πεζόδρομος ώρα 17.00 - 20.30 Έκθεση φωτογραφίας με θέματα από την ποδηλατική καθημερινότητα στην πόλη μας και από τις δράσεις του Συλλόγου. Διανομή ενημερωτικού υλικού. Ανοιχτή συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν τους ποδηλάτες.
Σάββατο 18 Σεπ.- Πλατεία ώρα 11.00 π.μ. Ποδηλατοπορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας με κυρίαρχο σύνθημα:
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΩΡΑ. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ.
Η συμμετοχή στην ποδηλατοπορεία θα γίνει με προσωπική ευθύνη του καθενός. Μικρά παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από κάποιον ενήλικο. Προσωπικά μέτρα ασφαλείας απαραίτητα.
Κυριακή 19 Σεπ. Πλατεία. ώρα 17.00 -20:00. Γνωριμία με το ποδήλατο. Μέλη του Συλλόγου μας θα προσφέρουν τεχνικές συμβουλές για το ποδήλατο. Δωρεάν τεχνικός έλεγχος ποδηλάτων από έμπειρα μέλη του Συλλόγου σε συνεργασία με ποδηλατικά καταστήματα της πόλης μας. Μαθήματα ποδηλασίας για μικρά παιδιά και μεγάλους. Γνωριμία με διάφορους τύπους ποδηλάτων, μάθετε τις διαφορές τους και τα μυστικά τους.

Τετάρτη 22 Σεπ. ώρα 18.00 Αίθουσα εκδηλώσεων Συλλόγου Μικρασιατών, συμβολή οδών Σαρανταπόρου με Κίου 2. Ομιλία με θέμα «Ποδήλατο, Τρόπος ζωής»
Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:
Αξιωματικός της Τροχαίας Κατερίνης, θα αναπτύξει το θέμα ποδήλατο και Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Σωστή ποδηλατική συμπεριφορά και ασφάλεια.
Ο καρδιολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παναγιώτης Ταρενίδη ,θα αναπτύξει το θέμα μετακινήσεις στην πόλη και ποιότητα ζωής. Η κίνηση στη ζωή μας, το ποδήλατο στην καρδιά μας.
Ο τοπογράφος μηχανικός Αλέξανδρος Τσιμερίκας, μέλος της ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ, θα αναπτύξει το θέμα των ποδηλατικών υποδομών στη πόλη μας και την αναγκαιότητα κατασκευής ποδηλατοδρόμων.
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν:
Α. Π. Σύλλογος Δρομέων Πιερίας ΖΕΥΣ
Φίλοι του Περιβάλλοντος
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας
Διασωστική Ομάδα Πιερίας
Σ.Ε.Ο. Κατερίνης
Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς της Πιερίας να πλαισιώσουν με τη συμμετοχή τους τις δράσεις μας.


ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ
podilatikiapodrasi@gmail.com