ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ



Η επιστημονική φαντασία του χθες, πραγματικότητα σήμερα
* Τζάμια που αυτοκαθαρίζονται, σφουγγαράκια που αφαιρούν τις χειρότερες βρομιές, αόρατα στρώματα προστασίας με νανο-μόρια.

Εφαρμογές της τεχνολογίας, που βλέπαμε μόνο σε ταινίες της 7ης τέχνης, όπως για παράδειγμα
αόρατες προστατευτικές ασπίδες ή υλικά που εισχωρούν τα μόριά τους σε κάθε επιφάνεια.κ.ά. και τα οποία θεωρούσαμε ότι πρόκειται μόνο για επιστημονική φαντασία, σήμερα είναι τόσο αληθινά που μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τα αγοράσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε.
Όλο και περισσότερα επιτεύγματα της τεχνολογίας γίνονται προσιτά στο ευρύτερο κοινό και σταδιακά αρχίζουμε να αναθεωρούμε την άποψη του αδύνατου. Όλα μπορούν να γίνουν και ο χρόνος το αποδεικνύει περίτρανα, αν σκεφτούμε για παράδειγμα ότι την εποχή του '70 ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι όλος ο κόσμος θα κυκλοφορεί με το προσωπικό του τηλέφωνο στα χέρια και θα επικοινωνεί όπου κι αν βρίσκεται, ή ότι σήμερα τα τζάμια των παραθύρων με την επικάλυψη ενός ειδικού υγρού θα μπορούν να αυτοκαθαρίζονται για τουλάχιστον 2 χρόνια, ή ότι τα ρούχα που θα φοράμε δεν θα βρέχονται στη βροχή, δεν θα λερώνουν από τον καφέ που θα πέσει πάνω τους, από το λάδι... κ.ά.
Η απάντηση στα νεότερα επιτεύγματα της εποχής μας, που μέχρι χθες πιστεύαμε αδύνατα, αλλά και σε αυτά που θα ακολουθήσουν, είναι: νανοτεχνολογία! Η νανοτεχνολογία θα είναι η βάση του μέλλοντος για τους επόμενους αιώνες και ανοίγει νέες αγορές, ενώ σε επιστημονικούς κύκλους χαρακτηρίζεται σαν το κλειδί της τεχνολογίας του 21ου αιώνα.
Η νανοτεχνολογία λοιπόν έφτασε και στην Κατερίνη με διάφορες μορφές, τις οποίες πρόσφατα οι Κατερινιώτες άρχισαν να ανακαλύπτουν.
Γι' αυτές μιλήσαμε με την κυρία Παπούλια τον άνθρωπο που σήμερα διαθέτει πολλά από τα προϊόντα της νανοτεχνολογίας και μας ξεναγεί στη «μαγεία» του τι είναι τελικά δυνατό να γίνει ανατρέποντας αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Αρχικά η κυρία Παπούλια μας ενημερώνει για το τι ακριβώς είναι η νανοτεχνολογία, προκειμένου να κατανοήσουμε και τις εφαρμογές των ανάλογων προϊόντων, που μας παρουσιάζει.
«Η νανοτεχνολογία ασχολείται με την παραγωγή, την έρευνα και τη χρησιμοποίηση ιδιαίτερα μικρών δομών. Το πρόθεμα «νανο» προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει «νάνος». Ένα νανόμετρο (nm = δισεκατομμυριοστό του μέτρου) είναι ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστόμετρου και αντιστοιχεί περίπου στο ένα δεκακισχιλιοστού του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας, έτσι βρισκόμαστε στο μικρότερο τομέα των ατόμων και των μορίων.
Σε αυτό το μήκος μπορούν να τοποθετηθούν περίπου τέσσερα έως έξη άτομα. Τα νανο-μόρια ή πολυμερή (μικρότερα από 100 nm) είναι οι συνθετικοί λίθοι αυτής της τεχνολογίας. Μέσω της δομής των υλών σε επίπεδο ατόμου καθώς και η χρήση ειδικών φαινομένων, ανοίγονται πολλές δυνατότητες σε σχεδόν όλους τους τομείς, όπως στην ενέργεια και τεχνολογία του περιβάλλοντος, στην ιατρική, στην φαρμακευτική και σε άλλους τομείς.
Η έρευνα και η παραγωγή της υγρής νανοτεχνολογίας προέρχεται από τη Γερμανία και έχει στόχο με έναν απλό ψεκασμό να δημιουργούνται αόρατες επικαλύψεις σε οποιαδήποτε επιφάνεια και να την κάνουμε υδρόφοβη και όχι μόνο.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πάντα καθαρές επιφάνειες δίχως τη χρήση χημικών προϊόντων που δημιουργούν φθορές και επιπρόσθετα να απαιτείται λιγότερος χρόνος καθαρισμού. Ρυθμίζοντας τον νανόκοσμο δίνουμε λύση στο μακρόκοσμο με έξυπνα βιοδιασπώμενα υλικά».
Ενδεικτικά για ορισμένες από τις περιπτώσεις που η νανοτεχνολογία μας προσφέρει τα μαγικά αποτελέσματά της, σύμφωνα με την κυρία Παπούλια είναι οι εξής:

«ΜΑΓΙΚΟ» ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΙ:
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ένα και μόνο μικρό σφουγγαράκι, χωρίς χημικά και απορρυπαντικά, μπορεί να αφαιρέσει και την πιο δύσκολη βρωμιά από παντού;
«Η μέθοδος της μικροδιάσπασης, που είναι νεότερης τεχνολογίας, έχει ως αποτέλεσμα το βασικό καθαρισμό πολλών των παραπάνω υλικών, χωρίς τη χρήση βλαβερών διαλυτικών μέσων, χημικών ουσιών, ενζύμων και λευκαντικών μέσων. Απομακρύνει χωρίς κόπο τα λάδια, τα λίπη, τη μούχλα, τα χρώματα, λεκέδες στους τοίχους... κ.ά.», τονίζει η κυρία Παπούλια.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ:
«Έως και 3 βαθμούς Κελσίου μπορεί να μειωθεί η θερμοκρασία του αυτοκινήτου το καλοκαίρι στο εσωτερικό του, αν επενδυθεί το εξωτερικό του με ένα το ειδικό υγρό προϊόν νανοτεχνολογίας. Αυτό απωθεί την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ και το χρώμα του αυτοκινήτου προστατεύται και μένει για 3 έως και 4 χρόνια τουλάχιστον (για τις συνθήκες της Ελλάδας) αναλλοίωτο», αναφέρει η κυρία Παπούλια.
Ανάλογες εφαρμογές υπάρχουν και για διάφορα άλλα μέρη του αυτοκινήτου, όπως τα τζάμια, τις ζάντες, τα ελαστικά, τον κινητήρα..., τα οποία διατηρούν τις ιδιότητες που τους προσφέρει η επικάλυψη του «νανο-προϊόντος» για δύο χρόνια.
«Το προϊόν γίνεται ένα με την επιφάνεια που θα το βάλεις και λειτουργεί ως ζωντανός οργανισμός, αφού τα μόριά τους ενσωματώνονται σε αυτή, δημιουργώντας μια προστατευτική ασπίδα...», συμπληρώνει η κυρία Παπούλια.

ΤΖΑΜΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ- ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ-ΗΛΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Η νανοπροστασία εφαρμόζεται και για όλες τις γυάλινες και συνθετικές επιφάνειες, από τις οποίες οι βρωμιές και το νερό δεν απορροφώνται, γλιστρούν και οι επιφάνειες αυτοκαθαρίζονται. Η αντοχή τους διατηρείται για 2 έως και 4 χρόνια.
«Το υλικό που θα εφαρμοστεί στη σχετική επιφάνεια παράγει πάνω της ένα λεπτό υδρόφιλο στρώμα, πάχους μόνο λίγων δισεκατομμυριοστών του μέτρου. Η υδροφιλική ιδιότητα της επιφάνειας αναπτύσσεται μέσω μιας φωτοκαταλυτικής διαδικασίας με την παρουσία του ηλιακού φωτός από το περιβάλλον. Οι τάσεις που θα αναπτυχθούν στην επιφάνεια κατά των συμπυκνωμένων υδρατμών αυξάνονται πάνω από την τιμή που έχουν οι τάσεις αέρα/νερού. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται πλήρης απομάκρυνση του συμπυκνώματος από την επιφάνεια μέσω διασκορπισμού του, προκαλώντας την εντύπωση ότι γίνεται αυτοκαθαρισμός της επιφάνειας», μας εξηγεί.

ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ-ΚΟΥΖΙΝΑ:
Ένα προστατευτικό «νανοφίλμ» μπορεί να απλωθεί και σε πλακάκια στο μπάνιο, στο ντους, στις βρύσες..., τα οποία από εκεί και το εξής δεν θα πιάνουν άλατα και βρωμιές, ενώ θα μπορούν να καθαρίζονται με ένα μόνο πανί. Η ίδια υποστηρίζει ότι: «Οι εργασίες καθαρισμού γίνονται πιο εύκολες, ακόμα και ο απαιτούμενος γι' αυτές χρόνος μειώνεται αισθητά.

Πολύ χρήσιμο είναι αυτό ειδικά για ανθρώπους, οι οποίοι καλούνται συχνά να
καθαρίζουν μεγάλες επιφάνειες, όπως για παράδειγμα στα καταστήματα τροφίμων, ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες, κρεοπωλεία, σφαγεία κι άλλα, ενώ και για τις νοικοκυρές είναι σωτήριο».

Όσο αφορά στις εφαρμογές στην κουζίνα, από τις χρησιμότερες και αυτές που θα αγαπήσουν οι νοικοκυρές, είναι αυτή που εφαρμόζεται στην πλέον ευαίσθητη και δύσκολα καθοριζόμενη επιφάνεια της κεραμικής εστίας, για την οποία αναφέρει αναλυτικότερα: «Το σφραγιστικό προϊόν για εστίες από γυαλί και κεραμικό είναι ένα υλικό επίστρωσης που βασίζεται στη υγρή νανο-τεχνολογία και έχει ως αποτέλεσμα να κυλάνε και να φεύγουν από τις επιφάνειες τα υγρά που περιέχουν νερό ή λάδι, υπό μορφή πέρλας. Εκτός αυτού, μετά τη χρήση του νανο-σφραγιστικού επιτυγχάνεται ο εύκολος καθαρισμός της επιφάνειας».

ΞΥΛΟ-ΠΕΤΡΑ-ΠΟΡΩΔΗ ΥΛΙΚΑ-ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ:
Αν ψάχνετε εδώ και πολύ καιρό για ένα σφραγιστικό υλικό που θα είναι αόρατο πάνω στις όλες τις απορροφητικές επιφάνειες και θα ασκεί προστασία σ΄ όλα τα πορώδη υλικά, όπως το τσιμέντο, το μπετόν, την πέτρα, το ξύλο, ανακαλύψτε το στη νανοτεχνολογία...

Η κυρία Παπούλια τονίζει: «Νανο-σφράγιση μπορεί να γίνει με ένα ανάλογο υλικό επίστρωσης προς ενίσχυσή τους, κατά των ρύπων, της υπεριώδους ακτινοβολίας και των φθορών που προκαλούνται. Τα νανο-σωματίδια που υπεισέρχονται στο υλικό της επίστρωσης έχουν ως αποτέλεσμα να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους».

ΝΑΝΟ-ΑΛΑΤΙ
Το νανο-αλάτι, ξεπαγώνει την περιοχή που θα το ρίξουμε και δεν ξαναπιάνει χιόνι και πάγο για 3 έως και 5 μέρες.

ΥΦΑΣΜΑΤΑ
Αδιάβροχα μπορούν να γίνουν όλα τα υφάσματα, όποια κι αν είναι η σύνθεσή τους, με ένα ειδικό νανο-προϊόν, ενώ διατηρούν αυτή την ιδιότητά τους και για 15 περίπου πλυσίματα έως 40 βαθμούς (όταν πλένονται με μη τασιενεργά καθαριστικά), μας είπε η κυρία Παπούλια.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες «νανοπροστατευτικές» εφαρμογές υπάρχουν και για τα ασημικά, τα μουσικά όργανα, τα ανοξείδωτα, τα χαλιά, τα δέρματα, τα στρώματα, τα έπιπλα κήπου, τα μάρμαρα, την ταράτσα, τον τοίχο, την πέργολα, τα μέταλλα, τους υαλοπίνακες, τα πλαστικά, τα ιστιόπανα, τα κλιματιστικά... κ.ά.