ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤE ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ

Μετά από το “Όλοι από την αρχή” που διαβάσαμε λίγο πριν το 8ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, έρχεται το "Tο σύνθημα έχει δοθεί... Η ΟΝΝΕΔ αλλάζει...", ως αρχή στην “εκστρατεία” αλλαγής του λογότυπου της Οργάνωσης. Δύο τινά λοιπόν μπορούν να συμβαίνουν... Το ένα είναι να θέλουμε να απαξιώσουμε πλήρως όσους πέρασαν, έζησαν, μόχθησαν μέσα σε αυτό που μέχρι σήμερα τουλάχιστον ονομάζεται ΟΝΝΕΔ και το άλλο ότι πήραμε απόφαση να αλλάξουμε ό,τι μας θυμίζει από που ξεκίνησαν οι πατεράδες μας, σε αντίθεση με το πως πορευτήκαμε εμείς μέσα σε αυτή την Οργάνωση.

...Όλοι από την αρχή...

Η ΟΝΝΕΔ αποτελούσε πάντα την κινητήρια δύναμη, και όχι μόνο, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση του κόμματός μας. Δεν γίνεται να σβήσουμε από τις μνήμες μας την ομιλία του Κώστα Καραμανλή προς την ΟΝΝΕΔ στο Αιγάλεω, όπου ο ίδιος επέλεξε ως την αρχή των συγκεντρώσεων της Νέας Δημοκρατίας πριν τις εθνικές εκλογές του 2009. Δεν γίνεται επίσης να σβήσουμε από τις μνήμες μας το εκλογικό περίπτερο της ΟΝΝΕΔ στο Σύνταγμα, με όποιες στιγμές μας χάρισε αυτό. Αλλά αυτή η μνήμη δυστυχώς είναι επιλεκτική. Όχι γιατί κάποιοι τα ξεχνούν αλλά γιατί εκείνοι οι ίδιοι δεν τα έζησαν... Δεν έλειπαν! Ήταν παρόν στο μέλημά τους να συντροφεύουν – στηρίζουν αποκλειστικά κάποιον Υπουργό ή Βουλευτή.

ΟΝΝΕΔίτης, λοιπόν φίλοι μου, δεν είναι εκείνος που έζησε εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα βουλευτικό γραφείο και πηγαίνοντας στις συγκεντρώσεις ως “ουρά” του κάθε Υπουργού ή Βουλευτή. ΟΝΝΕΔίτης είναι εκείνος που έζησε στην πρώτη γραμμή το Ιδεώδες της οργάνωσης, είναι εκείνος που ξημέρωνε τα προεκλογικά πρωινά στο περίπτερο της ΟΝΝΕΔ, είναι εκείνος που ακούει το όνομα της ΟΝΝΕΔ και νιώθει δέος από τα διδάγματα που του πρόσφερε, είναι εκείνος που φώναξε μαζί με το μεγαλύτερο πλήθος των νέων και όχι σε μεμονομένες ομάδες “ΟΝΝΕΔ ΟΝΝΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ, ΖΗΤΩ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ή “ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟ ΒΑΛΑΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑΝΟ ΠΑΝΙ ΚΑΙ ΒΑΛΑΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΝΝΕΔΙΤΗ, ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ”.

Ο ΟΝΝΕΔίτης πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο 7ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ανέφερε: “Θυμάμαι με συγκίνηση όταν πριν από κάποια κάμποσα χρόνια μαζί με χιλιάδες άλλους, υπηρετήσαμε με αφοσίωση, με νεανικό ενθουσιασμό, αξίες και ιδανικά αναλλοίωτα στον χρόνο... Και θέλω να σας πω ότι όποιον και να ρωτήσετε από εμάς, είμαστε περήφανοι πολύ περήφανοι γι' αυτούς τους αγώνες. Αυτοί είναι οι ισχυροί δεσμοί που ενώνουν το χτες με το σήμερα, που ενώνουν το σήμερα με το αύριο. Είναι η κληρονομιά που μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον της πατρίδας μας, είναι ο πυρσός που περνά χέρι με το χέρι από γενιά σε γενιά.” Επίσης όλοι θυμόμαστε το ευχαριστώ του Καραμανλή στο ίδιο Συνέδριο: “Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ όχι μόνο με την ιδιότητά μου, όχι ως Αρχηγός μίας παράταξης, αλλά εκ μέρους ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας γιατί εσείς είστε οι μπροστάριδες να γίνει μία μεγάλη μεταρρύθμιση.”

Ήταν ένα Συνέδριο σε ένα κατάμεστο γήπεδο από ΟΝΝΕΔίτες και Δαπίτες στα Καμμένα Βούρλα (http://www.youtube.com/watch?v=k9uiR1a0xX4&feature=related) με σύνθημά μας “Χαμογελάμε στο αύριο”, σε αντίθεση με το ολιγομελή Συνέδριο στους Δελφούς (http://www.youtube.com/watch?v=xB1-SPEXd6U&feature=related), το οποίο ως σύνθημά του έφερε “Όλοι από την αρχή”... Η εικόνα αυτό που μας δίδαξε είναι ότι λίγοι έως ελάχιστοι ήμασταν εκεί. Μήπως τελικά ήταν άστοχο; Πώς εσείς οι ίδιοι που μέχρι τις τελευταίες εκλογές δεν ακολουθούσατε την ομαδικότητα της Οργάνωσης, αλλά αντιθέτως μεμονομένα δουλεύατε για κάποιον Υπουργό ή Βουλευτή, μπορείτε να επικαλείστε το “όλοι”...? Σκεφτήκατε ποτέ ποιοι είναι εκείνοι που λείπουν τόσα χρόνια από τις προσυγκεντρώσεις, τις ομιλίες, το εκλογικό περίπτερο...? Δυστυχώς καλλιεργείται μία ουτοπία και τίποτα παραπάνω.

...Tο σύνθημα έχει δοθεί... Η ΟΝΝΕΔ αλλάζει...

Και σαν να μην διδαχθήκατε τίποτα από το Συνέδριο στους Δελφούς, έρχεστε λίγο καιρό μετά με ύφος ξανά προκλητικό να σχεδιάσουμε μαζί το νέο λογότυπο της οργάνωσης. Αν είναι να σχεδιάσουμε "μαζί", "το σύμβολο της δικής μας γενιάς", τότε θα πρέπει να της αλλάξουμε και όνομα, καλώς ξεκινήσατε από το λογότυπο λοιπόν... Η ΟΝΝΕΔ όμως βάλτε το στο μυαλό σας τώρα, αφού δεν το ζήσατε τόσα χρόνια, εκφράζει γενιές και γενιές - ακόμα και τους πατεράδες μας. Φαίνεται πως δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την διαχρονική της αξία και τα ιδανικά. Είναι δεκτό πως οι εποχές έχουν αλλάξει, αλλά μόνο αν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι υπάρχει μέλλον...

Έτσι είναι όμως όταν αναλαμβάνεις κάτι στα χέρια σου, το οποίο δεν είναι κομμένο και ραμμένο στα δικά σου μέτρα. Κοιτάς με τον έναν ή άλλο τρόπο να το φέρεις. Ξεκινάμε λοιπόν από το λογότυπο, κάνοντας “διαγωνισμό ζωγραφικής” και δίνοντας ακόμα και δώρο. Εξαιρετική ιδέα εκείνου που το προγραμμάτιζε χρόνια να του κάτσει αυτή η αλλαγή, μπράβο σε εκείνους που το προωθούν και συγχαρητήρια σε όσους συμμετέχουν.

Ας κοιτάξουμε όμως μετά το πέρας του αστείου, δηλαδή με την λήξη του διαγωνισμού και την απονομή του βραβείου, να ασχοληθούμε και με κάτι πιο σοβαρό! Όπως αρμόζει και όπως μάθαμε να κάνουμε σε εκείνη την Παλιά ΟΝΝΕΔ. Αν φυσικά “η εικόνα” που βαλθήκατε να φτιάξετε, ταιριάζει σε σοβαρά σκεπτόμενους ανθρώπους ώστε να έχετε συμμαχητές...