Διαγνωστικά τεστ θα αντικαταστήσουν τη βαθμολογική βάση του δέκα. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του «Βήματος», η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι η κατάργηση της βάσης του δέκα από την ερχόμενη σχολική χρονιά. Η σχετική διάταξη αναμένεται ότι θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα...
Μάλιστα, το νέο σύστημα που μελετάται αναμένεται ότι θα λειτουργήσει ως ένα μεταβατικό στάδιο πριν από την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σε κάθε περίπτωση, οι οικογένειες των υποψηφίων φοιτητών και φοιτητριών πρέπει να ξέρουν ότι καμιά αλλαγή δεν θα γίνει στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Η νέα διάταξη προβλέπει ότι στο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων θα εισαχθεί ένα προπαρασκευαστικό στάδιο διαγνωστικών τεστ αξιολόγησης των υποψηφίων. Σημαντικό ρόλο στη νέα ρύθμιση θα έχουν τα μαθήματα βαρύτητας σε κάθε επιστημονική κατεύθυνση. Ετσι, θα τίθεται στα μαθήματα βαρύτητας συγκεκριμένο βαθμολογικό όριο, το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί (αλλά σίγουρα δεν θα είναι κάτω από το οκτώ). Στις αλλαγές αυτές θα ζητηθεί και η σύμφωνη γνώμη των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Οι λεπτομέρειες της νέας ρύθμισης δεν έχουν προσδιοριστεί, ενώ το υπουργείο θέλει να αποφύγει νέα προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σενάριο που είχε προταθεί συνέδεε την κατάργηση της βάσης του δέκα με τη μείωση των μετεγγραφών φοιτητών από την Περιφέρεια προς τα κεντρικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, είχε προβλεφθεί κατάργηση της βάσης μόνο στα ιδρύματα που έχουν κενές θέσεις, σε συνδυασμό με έναν «δεύτερο γύρο» επιλογής εισαγομένων οι οποίοι θα κρίνονταν ξανά με χαμηλότερη βάση εισαγωγής. Η δυνατότητα αυτή θα έδινε στα ίδια τα ιδρύματα την εξουσία να αποφασίσουν αν θα δεχτούν περισσότερους εισακτέους, μόνο εφόσον έχουν κενές θέσεις. Ωστόσο, νομική γνωμάτευση που έφτασε στο υπουργείο Παιδείας αποκάλυψε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η απαγόρευση των μετεγγραφών μεταξύ των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Παραμένει πάντως στις προτεραιότητες του υπουργείου, αν όχι η απαγόρευση, τουλάχιστον ο δραστικός περιορισμός των μετεγγραφών από την Περιφέρεια στο κέντρο.
Και αυτό γιατί ο διπλασιασμός των εισακτέων σε ένα τμήμα που προκύπτει αφότου ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές φοιτητών δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του. Ηδη από την πρόσφατη ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων προέκυψε ότι και εφέτος θα είναι σχεδόν διπλάσιοι από τον αριθμό που ζήτησαν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων. Θα εισαχθούν 40.125 φοιτητές, ενώ οι διοικήσεις τους είχαν θέσει ως ανώτερο τον αριθμό 27.124 σε νέους φοιτητές.
Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, από τις 88.165 θέσεις που θα διατεθούν εφέτος στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, οι 69.643 αφορούν τους 92.882 δυνάμει υποψηφίους της κατηγορίας του 90% (78.000 μαθητές Γ΄ Λυκείου και ομάδας Β΄ των Επαγγελματικών Λυκείων και 14.845 υποψήφιοι περασμένων ετών που θα ξαναδώσουν εξετάσεις). Επίσης, 8.812 θέσεις δίνονται στην κατηγορία του 10% (απόφοιτοι Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων ετών 2008-2009 που δεν δίνουν ξανά εξετάσεις και οι οποίοι δεν ξεπερνούν τα 12.000 άτομα). Τέλος, ο αριθμός των 7.708 θέσεων των ΤΕΙ αναλογούν στους 16.531 μαθητές της Α΄ ομάδας των Επαγγελματικών Λυκείων. Ο μεγαλύτερος αριθμός εισακτέων που «κόβονται» εφέτος αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (-420). Τμήματα του ιδρύματος όμως μεταφέρθηκαν στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο και θα δεχθεί τον αντίστοιχο αριθμό εισακτέων.
* Νέα διοίκηση έχει από χθες το «παντοδύναμο» Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ), το οποίο αναβαθμίζεται με βάση τον σχεδιασμό για το νέο πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων του υπουργείου Παιδείας. Το ΕΚΕΠΙΣ θα είναι αρμόδιο και για την αδειοδότηση και πιστοποίηση των ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα. Νέος πρόεδρος του ΕΚΕΠΙΣ θα είναι ο οικονομολόγος κ. Αγγ. Ευστρατόγλου . Με τη νέα διοίκηση του Κέντρου συναντήθηκε χθες η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία και αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης «ενός ενιαίου συστήματος αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και αντίστοιχου συστήματος πιστοποίησης φορέων και εκπαιδευτών». «Προς αυτή την κατεύθυνση το ΕΚΕΠΙΣ διευρύνει τις αρμοδιότητες και την εμβέλειά του και με διαφάνεια και αξιοπιστία θα αποτελέσει τη σφραγίδα ποιότητας στον τομέα της πιστοποίησης εισροών του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και διά βίου μάθησης» κατέληξε η υφυπουργός Παιδείας.
Η κυρία Χριστοφιλοπούλου συναντήθηκε χθες και με τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αρχιτέκτονα κ. Αγγ. Αγγελίδη.
* Την υποψηφιότητά του για την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Χρ. Στεφανάδης. Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις με τον συνδυασμό του κ. Στεφανάδη θα είναι η κυρία Ελένη Καραμαλέγκου (Φιλοσοφική Σχολή) και οι κκ. Ι. Δημητρίου (τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και Ευθ. Λέκκας (Τμήμα Γεωλογίας).
http://fimotro.blogspot.com/2010/04/10.html